Vlada smijenila čovjeka koji je prvi upozorio na veliku plinsku aferu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Vlada je smijenila Borisa Abramovića, šefa Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) koji je prvi upozorio na problem viškova HEP-ovog plina.

Na kraju je iz te priče izbila afera Plin za cent jer se ispostavilo da su viškovi plina prodavani ispod svake cijene, pa i za jedan cent. 

Za višemilijunsku aferu još nitko nije odgovarao. Premijer Andrej Plenković i dalje na poziciji šefa HEP-a drži Franu Barbarića, HDZ-ovca pod čijim se upravljanjem dogodila afera, a nikakvu odgovornost nije snosio ni HDZ-ov resorni ministar Davor Filipović, kojeg su upozoravali na probleme s viškovima.

Vlada je sada smijenila čovjeka koji je prvi upozorio na problem.

Na zatvorenom dijelu sjednice Nadzornom odboru HROTE-a predloženo je imenovanje Darjana Budimira, dosadašnjeg Abramovićevog zamjenika, na čelnu poziciju te državne tvrtke. 

Nadzornom odboru društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. predloženo je imenovanje Darjana Budimira za direktora toga društva, do imenovanja direktora putem javnog natječaja, na razdoblje od najdulje šest mjeseci. 

Plenković prije dva dana u saboru uglavnom ignorirao pitanja o aferi. Na pitanje tko će snositi odgovornost rekao:  "Vlada neće donositi odluku na pritisak"

Na prekjučerašnjem aktualnom prijepodnevu u saboru zastupnici su uporno od Plenkovića pokušavali dobiti odgovore na pitanja o plinskoj aferi. 

"Imali ste odbor, saborsku raspravu i zaključak, ni o jednoj temi vlada neće donositi odluku na pritisak" , odgovorio je Plenković na upit Anke Mrak Taritaš (Glas) zašto ne rješava aferu Plin za cent i tko će snositi odgovornost imenom i prezimenom.

Spočitnuo je pritom oporbi što nije podržala obuku ukrajinskih vojnika te naglasio kako su vladine mjere u krizi omogućile građanima da je ne osjete. Na svako pitanje o plinskoj aferi Plenković je skretao temu i govorio o "uspjesima vlade". 

Pravi razmjeri štete u velikoj plinskoj aferi i dalje se ne znaju. Šefa HEP-a Uskok navodno istražuje zbog još dvije stvari

Podsjetimo, radi se o aferi koja je izbila nakon što su se u HEP-u nagomilali viškovi plina. Naime, po vladinoj uredbi Hrvatska elektroprivreda morala je od Ine kupovati sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj za 47.6 eura po MWh. Kada ga više nisu imali gdje skladištiti, plin je prodavan na dražbi za smiješne cijene, pa i za jedan cent po MWh. Među kupcima je bio i PPD Pavla Vujnovca. 

Procjena štete na početku afere bila je najmanje deset milijuna eura, a pravi razmjeri štete nikada nisu objavljeni. 

Šefa HEP-a Franu Barbarića prema neslužbenim informacijama koje su objavili mediji Uskok navodno istražuje u tri kraka - zbog ilegalno izgrađene kuće na Hvaru, afere Plin za cent i jednog ranijeg ugovora kojim je HEP plin nabavio od PPD-a.

Pročitajte više