Vlada Srbije idućeg tjedna o izručenju Milutinovića Haagu

SJEDNICA srbijanske vlade na kojoj će se raspravljati o zahtjevu beogradskog Okružnog suda za pokretanje postupka za izručenje bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića Haškom sudu, bit će održana idućeg tjedna, izjavio je potpredsjednik vlade Srbije Žarko Korać beogradskom dnevniku ´Danas´.

Nacionalni savjet za suradnju s Haškim tribunalom u iduća će dva dana odlučivati o Milutinovićevu izručenju, jer traju politički pregovori o tome.

Srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić izjavio je novinarima da je ´oko Milutinovića stvoren nepotreban misterij i da je on sada običan građanin´, te da će Milutinović kontaktirati s uredom Međunarodnoga kaznenog suda u Beogradu, nakon čega će biti poznat datum njegova odlaska u Den Haag.

Sam Milutinović, optužen pred Haškim sudom zajedno sa Slobodanom Miloševićem za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine, kazao je nedavno Radio-televiziji Srbije da se ´ne osjeća krivim po zapovjednoj odgovornosti u vrijeme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, budući da su vojska i policija bile izvan njegove nadležnosti, jer je MUP Srbije bio je u nadležnosti vlade Srbije, dok je vojska bila pod zapovjedništvom saveznog predsjednika´. On je kazao da se ne boji odvođenja u Haag, a da ´u slučaju prisile, o kojoj nije dosad razmišljao, neće pružati otpor´ s obzirom na to da ´ne želi dovoditi u neugodnu situaciju policiju koja se sada brine o njegovoj sigurnosti´.

Pročitajte više