Vlada Srbije uporna: Međunarodni sud pravde nije legalizirao neovisnost Kosova

VLADA Srbije i dalje smatra da je Međunarodni sud pravde u svojoj presudi objavljenoj jučer izbjegao precizno odgovoriti na najvažnije pitanje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova, prenose srpski mediji.

Na danas održanoj izvanrednoj sjednici nakon pročitane odluke Suda, kojoj je prisustvovao i predsjednik države Boris Tadić, zaključeno je da sud u Hagu nije legalizirao "etnički motiviranu secesiju Kosova" te se tvrdi da Srbija od Međunarodnog suda pravde "nije dobila pomoć u trenutku kada je međunarodno pravo ugroženo na njenu štetu".

Boris Tadić vjeruje kako je Srbiji preostala još jedna mogućnost za međunarodnu ocjenu o legalnosti neovisnosti Kosova pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda, pred kojom Beograd već ove jeseni namjerava otvoriti raspravu, te je objasnio da još jedna teška odluka za Srbiju ne znači i da je njezina diplomatska borba za Kosovo završena.

Srbija kreće u diplomatsku ofenzivu prema neodlučnim zemljama

Izlazak pred UN potvrdio je i premijer Mirko Cvetković, koji je rekao da se Srbija neće odreći Kosova te da "ostaje privržena očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uz upotrebu svih diplomatskih i pravnih sredstava".

Srpski analitičari pak upozoravaju kako bi jučerašnja odluka Međunarodnog suda pravde mogla ubrzati proces priznanja Kosova u svijetu, no iz Ministarstva vanjskih poslova stiže zanimljiv podatak prema kojem Beograd sprema specijalne diplomatske timove koji će idućih tjedana krenuti u više od 50 zemalja svijeta, prvenstveno onih koje se još dvoume treba li priznati Kosovo ili ne i koje nisu sigurne kako protumačiti najnoviju odluku Suda.

Takve će zemlje svojevrsnom diplomatskom ofenzivom Srbija pokušati privoliti da odustanu od priznanja. Tim će potezima Srbija pokušati spriječiti Kosovo da prikupi dovoljan broj država koje ju priznaju kako bi mogla podnijeti zahtjev za članstvo u UN-u i ostalim svjetskim organizacijama.

Pročitajte više