Vlada Srbije usvojila SSP, Koštunica izašao van

VLADA Srbije usvojila je prijedloge Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju, a za vrijeme kada se glasovalo o sporazumu s Europskom unijom premijer Vojislav Koštunica kao i ministri DSS-a i Nove Srbije privremeno su napustili sjednicu. Nakon ovog slijedi i ratifikacija u parlamentu, čiji će se sastav znati nakon nedjeljnih izbora u Srbiji.

Kako donose srpski mediji, nakon glasovanja u Vladi, premijer Koštunica kao i ostali ministri vratili su se na sjednicu kako bi u sljedećoj točci prihvatili energetski sporazum sa Rusijom. "DSS i NS neće prihvatiti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", objasnio je za B92 ministar za infrastrukturu Velimir Ilić iz Nove Srbije najavljujući kako će na nekom od sljedećih sjednica Vlade biti biti poništen prijedlog ratifikacije SSP-a.

Premijer Koštunica također je spomenuo kako je riječ o "protuustavnom" prijedlogu koji se protivi "državnim i nacionalnim interesima". Odlaskom sa sjednice Vlade u trenutku kad se glasovalo o prijedlogu Sporazuma jasno su dali do znanja kako nisu dali legitimitet SSP-u, istaknuo je Koštunica za B92. 

Za razliku od njega predsjednik Srbije Boris Tadić nije krio zadovoljstvo što je Srbija utvrdila zakone o ratifikaciji SSP-a, koji će biti ponuđeni na usvajanje parlamentu. Glasovanje o prijedlogu SSP-a mnogi su u Srbiji ocijenili kao kršenje izborne šutnje koja je danas na snazi u toj zemlji, budući je riječ o Sporazumu koji je već dugo prijedlog rasprava i svađa unutar "zaraćenih" političkih snaga u Srbiji.

I.Ć.
Foto:AFP 
 

Pročitajte više