Vlada sutra o zajedničkoj izjavi Sabora i Vlade o pregovorima za EU

HRVATSKA Vlada sutra će Saboru dati mišljenje o prijedlogu Zajedničke izjave Hrvatskog Sabora i Vlade o suradnji u vođenju pregovora za članstvo u EU što ju je predložio Klub zastupnika HDZ-a.

Klub vladajuće stranke zauzima se da Sabor i Vlada potvrde punu spremnost Hrvatske da se 17. ožujka 2005. otvore pregovori o punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, u skladu s odlukom Europskog vijeća od 17. prosinca 2004.

Zauzima se i da se u svrhu jačanja zajedničke odgovornosti i uzajamnosti, osiguranja najšireg javnog interesa i pozitivnih parlamentarnih političkih uvjeta za vođenje pregovora, u Saboru osnuje Nacionalni odbor za praćenje i nadzor pregovora o pristupanju Hrvatske EU, a koji bi vodio predstavnik oporbe.

Vlada će mišljenje dati i na HDZ-ov prijedlog Deklaracije Hrvatskoga sabora o dijalogu i načelima vođenja pregovora za članstvo u EU, te na rezolucije o temeljnim načelima uključivanja Hrvatske u EU što su ih predložili klubovi HSP-a te SDP/HSS-a.

Premijer Ivo Sanader i njegovi ministri očitovat će se i o prodaji merkantilne pšenice, osnivanju Agencije za strukovno obrazovanje, o projektu "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol.

Pročitajte više