vlada uputila saboru paket zakonskih prijedloga iz područja turizma

Vlada je danas na zatvorenoj sjednici prihvatila paket zakonskih prijedloga iz područja turizma i uputila ih u saborsku proceduru, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. L

Predloženim zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma uređuje se sustav turističkih zajednica, ustrojstvo, zadaće i način njihova rada te osnovna načela njihova financiranja i gospodarenja. Nakana mu je povećati učinkovitost i zakonitost rada turističkih zajednica. U tom su paketu još prijedlozi zakona o članarinama u turističkim zajednicama i o boravišnoj pristojbi.

Vlada predlaže Saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim saborska zastupnica Vesna Škare Ožbolt predlaže nultu stopu PDV-a za kupnju osobnih računala za osobne potrebe i odgojno-obrazovne institucije, jer bi se smanjili porezni prihodi, a smanjenje porezne stope ne znači uvijek i sniženje cijena i jer bi izmjena toga zakona bilo suprotna preporukama Europske unije.

Odlukom Vlade danas je pokrenut postupak za sklapanje Ugovora o darovnici između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt jačanja upravljanja proračunom. Darovnicom će Republika Hrvatska dobiti 368.000 američkih dolara bespovratnih sredstava, kojima će se financirati aktivnosti za jačanje institucionalne sposobnosti Ministarstva financija i ostalih proračunskih korisnika u pripremi proračuna. Sredstva darovnice koristit će se i za obuku vladina osoblja uključenog u predstavljanje državnog proračuna političkim tijelima i široj javnosti.

Vlada je predložila Saboru da prihvati Izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2002. godini, te je prihvatila Izvješće o radu Nacionalne i sveučilišne knjižnice za prošlu godinu.

Vlada je dala suglasnost Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka za otpis potraživanja prema Grand hotelu Park u visini od 90 posto ukupnog duga, hotelu Lero u visini od 80 posto ukupnog duga, hotelu Mlini u visini od 90 posto ukupnog duga, hotelu Kompas u visini od 60 posto ukupnog duga, hotelu Neptun u visini 90 posto ukupnog duga i Kaštelanskoj rivijeri u visini od 90 posto ukupnog duga na dan sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica između Hrvatskog fonda za privatizaciju i najpovoljnijeg ponuđača. Donijela je i odluku o prodaji dionica pod posebnim uvjetima za tih šest hotelskih društava.

Vlada je dvama opatijskim casinima oduzela koncesiju za igre na sreću - trgovačkom društvu G.H.B. d.o.o. iz Opatije zbog neispunjavanja zakonskih obveza, te "Villi Madona".

Izmjenom koncesije pomorskog dobra Vlada je društvu Luka Tisno d.o.o. za godinu dana produžila rok za završetak luke nautičkog turizma.

(Hina) pp jn

Pročitajte više