Vlada usvojila program financiranja i upravljanja lokalnim prugama

NA DANAŠNJOJ je zatvorenoj sjednici Vlada Republike Hrvatske usvojila je Program financiranja i upravljanja lokalnim prugama, priopćila je Vlada.

Program financiranja i upravljanja lokalnim prugama realizirat će se, kao cjelovit projekt, putem Fonda za razvoj i zapošljavanje. Pri izradi financijskih planova Fonda za razvoj i zapošljavanje, Vlada će, osigurati planirani godišnji iznos sredstava za realizaciju Programa. Sve županije obvezne su, do 15. listopada 2003. godine, s društvom Hrvatske željeznice d.o.o. sklopiti ugovore s organizatorima putničkog prijevoza standard usluge za svaki period voznog reda ili na dulji rok.

Vlada je prihvatila prijedlog dopune Zakona o unutarnjem ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija, kojim se propisuje da se posebnim zakonima privremeno može, i to najdulje do proteka od 6 mjeseci od dana prihvaćanja kandidature Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, određivati ustrojavanje i djelokrug tijela državne uprave odnosno mijenjati djelokrug postojećih tijela.

Prihvaćen je Prijedlog zakona o potraživanju Protokola o suradnji u sprječavanju onečišćavanja s brodova i u slučajevima opasnosti, u suzbijanju onečišćavanja Sredozemnog mora te ga uputila Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Vlada je predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove te zadužila Ministarstvo gospodarstva da predloži odgovorajuće mjere za zaštitu teškog gospodarskog položaja grupacije proizvođača autodijelova u Republici Hrvatskoj.

Vlada je donijela izmjenu Uredbe o Carinskoj tarifi za 2003. godinu, kojom se predlaže sniženje carina po mjernoj jedinici pri uvozu izoglukoze iz Europske unije sa 4,5 % na 4 %, sukladno zaključcima Privremenog odbora za nadziranje primjene i provedbe Privremenog sporazuma o trgovinskim i njima povezanim pitanjima između Republike Hrvatske i Europske zajednice. Također se predlaže carinska stopa slobodno za ploče, listove, folije i vrpce od plastičnih masa, sirove kože, metaliziranu kožu, tkanine za proizvodnju zavoja, obloga i medicinskih gaza i drugih proizvoda. Ukidanje se predlaže radi olakšanja položaja proizvođača gotovih proizvoda ovih industrija, kroz smanjenje troškova proizvodnje.

Vlada je na današnjoj sjednici donjela Uredbu o određivanju robe koja se izvozi i uvozi na temelju dozvola, radi izvršavanja međunarodnih ugovora, osiguranja državne sigurnosti, zaštite života i zdravlja ljudi, životinja i biljaka te zaštite čovjekove okoline, zaštite javnog morala, nadzora i uvoza pojedinih plemenitih kovina i umjetničkih djela, stoji u priopćenju Vlade.

Pročitajte više