Vlada utvrdila mjere za stabilnije cijene svinja

HRVATSKA Vlada donijela je danas Uredbu o ciljnoj cijeni utovljenih svinja koja bi proizvođačima kvalitetnijih svinja, ali i prerađivačima, trebala zajamčiti stabilnije cijene na tržištu.

Tako bi u prometu između proizvođača i prerađivača prosječna cijena kvalitetnih svinja, konkretno onih koji imaju više od 50 posto mišićnog tkiva, iznosila između 9 i 10 kuna za kilogram, rekao je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Time bi se, kaže, izbjegle oscilacije kakve su zabilježene ove i prošle godine, kada je cijena svinja oscilirala od 6 do 13 kuna.

Ciljna cijena obračunavla bi se prema formuli koja uključuje težinu žive svinje i postatak mišićnog tkiva (koji se utvrđuje na liniji klanja), te novčanu vrijednost udjela tog tkiva.

Ta se formula, dogovorena između proizvođača i prerađivača, odnosi na svinje koje imaju najmanje 50 posto mišićnog tkiva, dok bi se cijena za svinje koje ne udovaljavaju tom kriteriju utvrđivala slobodnom pogodbom proizvođača i kupaca.

Pankretić vjeruje kako bi Vladina mjera trebala koristiti proizvođačima kvalitetnih tovljenika, koji su do sada, kaže, u pravilu prolazili lošije od onih koji su imali manje kvalitetne svinje.

Današnja uredba druga je Vladina uredba o ciljnim cijenama u poljoprivredi - prethodila joj je uredba o ciljanoj cijeni mlijeka koja je stupila na snagu početkom ove godine.

(Hina) um/bn az

Pročitajte više