Vlada utvrdila odgovor na saborsku inerpelaciju o slučaju Gotovina

VLADA je na današnjoj zatvorenoj sjednici utvrdila odgovor Hrvatskom saboru na zahtjev za interpelaciju o radu Vlade u slučaju generala Ante Gotovine u kojem stoji da Vlada postupa u skladu s hrvatskim zakonima i statutom Haaškog suda, navodi se u priopćenju sa zatvorene vladine sjednice.

Zaključkom interpelacije koju je potpisalo 55 saborskih zastupnika traži se da Hrvatski Sabor obveže Vladu da odvjetničkom timu generala Ante Gotovine preda dokumentaciju koja se može odnositi na Gotovinin predmet pred Haaškim sudom.

Podsjećajući da se po pitanju predaje dokumentacije odvjetnicima pred Općinskim sudom u Zagrebu vodi sudski postupak, Vlada u odgovoru navodi da je to za nju prije svega i isključivo otvoreno pravno pitanje. Navodi da dokumentaciju nije predala odvjetnicima, jer se pred Haaškim sudom nisu legitimirali strankom u kaznenom postupku i zbog toga što Gotovina nije zaprimio optužnicu.

U odgovoru Vlada skreće pozornost Hrvatskom saboru, a posebno zastupnicima - potpisnicima interpelacije, da svaka rasprava o predloženom zaključku iz interpelacije dok traje sudski postupak, može biti shvaćena kao pritisak zakonodavne vlasti na sudsku.

Vlada odbacuje kao neutemeljene i tendenciozne tvrdnje potpisnika interpelacije da je u slučaju optužnice protiv Gotovine propustila upotrijebiti raspoloživa sredstva kako bi se izmijenili dijelovi optužnice koje je i sama ocijenila neprihvatljivima.

U odgovoru se navodi da je premijer Ivica Račan 18. lipnja 2001., nakon što je Vlada zaprimila optužnicu i konstatirala da neki njeni dijelovi upućuju na dojam da se poriče legitimnost, odnosno kriminalizira operacija "Oluja", glavnoj haaškoj tužiteljici uputio pismo u kojem je argumentirano zatražio da se sporni navodi iz optužnice protiv Gotovine (kao i iz optužnice protiv generala Rahima Ademija) izmijene. Također se podsjeća da je glavna haaška tužiteljica osobno u Zagrebu predsjednika Vlade izvijestila da "iz pravnih razloga" ne može postupiti po zahtjevima iz njegova pisma. Vlada u odgovoru navodi da se Gotovina ni prije podnošenja optužnice (lipanj 2001). nije odazvao opetovanom pozivu Tužiteljstva Haaškog suda (1998.) na obavjesni razgovor, a što je, drži, bio preporučljiv put da se sporni momenti pravovremeno razriješe. Vlada je i danas mišljenja da bi se Gotovina trebao odazvati pozivu, a sve ostalo smatra kršenjem zakonskih normi.

U tom kontekstu Vlada ponavlja svoja stajališta, uključujući posebno spremnost da u kaznenom postupku protiv Gotovine pred Haaškim sudom zatraži status "prijatelja suda" (amicus curie) i tim putem se i sama uključi u proces, da svim zakonitim sredstvima i putovima pridonese pomaganju njegove obrane, da pruži sudu sva zakonom, odnosno pravilima u postupku i dokazima Suda, predviđena jamstva.

Vladin odgovor u Hrvatskom saboru obrazlagat će premijer Račan, potpredsjednik Vlade Goran Granić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Martinović i predstojnik Ureda za suradnju s Haaškim sudom Frane Krnić.

Pročitajte više