Vlada: Zemljišnoknjižni odjeli do kraja 2008. do kraja informatički opremljeni

DO KRAJA 2008. zemljišnoknjižni odjeli trebali bi biti do kraja informatički opremljeni i trebalo bi provesti sve aktivnosti za sređivanje stanja u zemljišnim knjigama, u cilju stvaranja novog zemljišnoknjižnog sustava, istaknula je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na današnjoj sjednici Vlade.

Taj posao, kaže, neće ići glatko, ali odlučni smo da provedemo mjere koje će stanje u zemljišnim knjigama dovesti na europsku razinu.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila višegodišnji program osnivanja i preoblikovanja zemljišnih knjiga 2004.-2008., kao i plan obavljanja nadzora nad radom zemljišnoknjižnih odjela pojedinih općinskih sudova, te godišnje programe osnivanja, kao i preoblikovanja zemljišnih knjiga u ovoj godini.

Tako će se u ovoj godini obaviti nadzor u općinskim sudovima u Zagrebu, Zadru, Splitu, Kaštel Lukšiću, Trogiru, Makarskoj, Dubrovniku, Rijeci, Krku i Slavonskom Brodu, a u idućih godinu dana u svim ostalim općinskim sudovima.

Vlada je danas donijela i odluku o osnivanju Koordinacije Vlade za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutrašnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

To je prva faza do formiranja obalne straže, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Vlada je s današnje sjednice u hitnu saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave. Tim se izmjenama rok primjene odredbi vezanih za postupanje u obiteljskim stvarima, koje su iz nadležnosti centara za socijalnu skrb trebale prijeći u nadležnost sudova trebale prijeći 30. rujna ove godine, produljuje na 31. prosinca 2005.

Sukladno odluci Vlade, izbori za Gradsko vijeće Metkovića i Općinsko vijeće Barilovića bit će održani 3. listopada ove godine.

(Hina) xbn ymd

Pročitajte više