Vlada:Za još tri mjeseca produžen privremeni režim o pograničnom prometu između hrvatske i slovenije

HRVATSKA Vlada na današnjoj je sjednici donijela odluku da se za još tri mjeseca produži privremeni režim utvrđen Sporazumom o pograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije.

Privremeni režim, koji se drugi put produljuje, vrijedio bi od danas, 3. travnja do 3. srpnja ove godine.

O produljenju privremenog režima dogovorila se Stalna mješovita komisija za provedbu Sporazuma na sastanku u Lendavi, 27. ožujka.

U Lendavi je tada dogovoreno da se za još tri mjeseca produži režim gospodarskog ribolova u pojasu između Lovrečice u Hrvatskoj i Ankarana na slovenskoj obali.

Produljenje privremenog režima već je potvrdila slovenska vlada, rečeno je na sjednici hrvatske Vlade.

Vlada je danas izjavom pozdravila Drugo godišnje izvješće Europske komisije o procesu stabilizacije i pridruživanja za jugoistočnu Europu.

To izvješće je za Hrvatsku strategijski povoljno, povoljnije nego lani i posredno podupire nedavnu hrvatsku kandidaturu za ulazak u Europsku uniju, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

U izvješću se kaže, upozorava, i na neka neriješena pitanja, ali na konstruktivan način pa se ti komentari i prijedlozi mogu shvatiti i kao smjernice za daljnje aktivnosti u procesu reformi. Tako će se nakon analize i na temelju prijedloga pojedinih resora razmotriti i dopuna Plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Šimonović je naveo da u Izvješću ima i nekih nepreciznosti, i činjeničnih netočnosti, na koje će trebati upozoriti Europsku komisiju, no nije istaknuo o čemu se radi.

Vlada je osim Izvješća, prihvatila i izjavu kojom je izrazila zadovoljstvo pozitivnom ocjenom o napretku Hrvatske u provedbi reformi usmjerenih na ispunjavanje kriterija za članstvo u EU.

Izrazila je i nadu da će dobre ocjene o napretku Hrvatske pridonijeti skoroj odluci Vijeća EU-a o davanju naloga Europskoj komisiji za početak pripreme mišljenja o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU.

O tijeku procesa stabilizacije i pridruživanja, izvješće će dobiti i Hrvatski sabor.

Pročitajte više