Vladini izvori: Idući tjedan odluka vjerovnika o Lencu, sve izgledniji stečaj?

VJEROVNICI Viktora Lenca, po očekivanjima visokih Vladinih dužnosnika, vjerojatno će idući tjedan donijeti odluku o sudbini tog brodogradilišta, ali u Vladinim krugovima procjenjuju da je sve izglednije da će Lenac u stečaj.

Stečaj Viktora Lenca je realna varijanta, pogotovo ako Raiffeisen banka (RBA) ne odustane od svojih prijedloga, izjavio je danas visoki izvor u Vladi. Isto tako smatraju da u svoj prijedlog izlaska Lenca iz krize, RBA ne treba uvjeravati javnost, već vjerovnike.

Prema mišljenju Vladinih krugova, stečaj Lenca značio bi da bi dio vjerovnika izgubio svoja potraživanja, a i država bi mogla puno izgubiti želi li potaknuti nekoga da uđe u remont u Lencu. Naime, u Vladi procjenjuju da bi nakon stečaja u Lencu ostala njegova temeljna djelatnost remonta, kao i najveći broj zaposlenih.

No, propalo bi ulaganje u drugu fazu razvoja Lenca oko koje već više mjeseci vlasnici Lenca ne uspjevaju postići dogovor.

Za dovršetak razvojnog ciklusa brodogradilišta potrebno je oko 43 milijuna dolara. Vlada je putem HBOR-a, uz uvjet da ostatak novca osiguraju vlasnici, još u siječnju ove godine odobrila Lencu zajam od 17 milijuna dolara.

No, problemi su se pojavili s vlasnicima Lenca i kreditorima koji su duže vrijeme odlagali s donošenjem konačne odluke o ulaganju i razmimoilazili se o načinu financiranja.

U vlasničkoj strukturi Lenca najviši udio, 33,6 posto ima Gaincarlo Zachello, IFC, fond Svjetske banke ima 17,7 posto dionica, njemačka razvojna banka 9,3 posto, RBA 4,3 posto, riječka tvrtka I.H.F. ima 4,2 posto, te ostalo mali dioničari.

Stotinjak radnika Lenca danas je počelo spontani štrajk sa zahtjevom da im se isplati jedna i pol zaostala plaća, a na izvanrednom zboru radnika danas poslijepodne radnicima će se obratiti predsjednik Uprave Lenca Damir Vrhovnik.

(Hina) bn db

Pročitajte više