Vlahušić kroči Šuičinim stopama: Za Žužulovu garažu dao "bespovratno" 1,8 milijuna kuna

SAGA oko dubrovačke javne garaže na Ilijinoj glavici koja je u 50-postotnom vlasništvu Grada Dubrovnika, dok drugu polovicu drži "famozna" Midia grupa, nastavlja se, i to pozajmicom od 1,8 milijuna kuna koju je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić (HNS) odlučio dati tvrtki Ragusa parking d.o.o., koja upravlja garažom.

Gradska blagajna prazna, a saniraju se loši poslovi?

Ništa u tome ne bi bilo čudno da upravo glavni motiv HNS-a i SDP-a na lokalnim izborima nije bila upravo "garaža", za koju su tada govorili da iza nje stoji Miomir Žužul te da je tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica za Grad Dubrovnik potpisala nepovoljan ugovor. Umjesto da se cijeli slučaj procesuira, a Šuicu preda istražnim tijelima, Vlahušić se, kako nam je priznao, odlučio na liniju manjeg otpora te im je u doba recesije i proračunskog manjka transferirao gotovo dva milijuna kuna.

Posao pozajmice proveden je na način da je gradska komunalna tvrtka Sanitat pozajmila novac sa samo 8 posto kamata, i to do 2023. godine tvrtki Ragusa parking d.o.o., koja je osnovana sa samo 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, a ne postoje mehanizmi koji bi omogućili osiguranje povrata pozajmice. Toga je svjestan i gradonačelnik Vlahušić.

Vlahušić: Bolje da mi damo novac nego da bude stečaj

"Da, svjesni smo toga. No morali smo birati između stečaja tvrtke i nastavka rada. Ugovor koji je potpisala tadašnja vlast u Dubrovniku na čelu s Dubravkom Šuicom, izuzetno je nepovoljan za Grad Dubrovnik, no prema procjeni naših pravnih stručnjaka, teško da bismo dobili pravnu borbu te smo od nje odustali. Stoga smo odlučili sanirati tvrtku", objasnio je za Index gradonačelnik Vlahušić i dodao kako su ugovor između Midia grupe i Grada Dubrovnika radili "veliki" odvjetnici kojima se ne može stati na kraj.

No, ako je to zaista tako,  nejasno je zašto Vlahušić ne želi tužiti bivšu gradonačelnicu, a sadašnju saborsku zastupnicu HDZ-a Dubravku Šuicu koja je omogućila takav ugovor.

Svakako valja naglasiti da se garaža, koja je otvorena prije samo godinu dana, našla u nepremostivim financijskim problemima, a čini se da je neće sanirati ni ova pozajmica. Prema prvim grubim financijskim procjenama, prošle godine gubitak je trebao biti oko 5,8 milijuna kuna, dok bi sljedeće mogao biti oko 7 milijuna kuna. Za 2011. godinu predviđa se minus oko 12 milijuna kuna, a 2012. godine oko 14 milijuna kuna. 

Vlahušić je, čim je došao na vlast, najavio da Grad nema novca za saniranje dugova garaže, no sada je promijenio ploču. Štoviše, Ragusa parking svojim prihodom ne može plaćati ni kreditne obveze ni spomeničku rentu Gradu Dubrovniku, koja iznosi 2 milijuna kuna godišnje!

Miomir Žužul i njegova uloga

Vlahušić je rekao i kako Gradu Dubrovniku trenutno ne odgovara stečaj tvrtke jer bi financijski loše prošli, a navodno je Midia grupi ponuđeno da se otkupi garaža. Midia je tražila  za to 18 milijuna eura, kao i osam posto kapitala, što je ocijenjeno kao prevelik iznos.

Podsjetimo, još u proljeće 2005. godine svečano je objavljeno kako u ulaganje vrijedno 17 milijuna eura zajednički ulaze Grad Dubrovnik i investitor, stanovita Midia grupa (MG) sa sjedištem u Luganu. U toj tvrtki, koja je osnovana samo nekoliko mjeseci prije s minimalnim ulogom od 20 tisuća kuna, glavni i odgovorni bili su bliski suradnici bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, kao što je bio Petar Thur.

Javni posao s tajnim ugovorom

Šuica je tada javno rekla kako će za javnu garažu dati gradsko zemljište od nepunih 20.000 metara četvornih, da će pripomoći gradnju dijelom kreditnih sredstava, ali da MG u taj zahvat ulazi s 30 posto vlastitog novca i bankovnim zajmom. Kada su mediji o tome počeli pisati, da bi ugovor mogao biti izrazito nepovoljan jer je Grad uložio svojih vrlo vrijednih 20 tisuća kvadrata zemljišta te pod nepoznatim uvjetima osigurao dobar dio kreditnih sredstava za ulaganje vrijedno 17 milijuna eura, kojim će gospodariti netko drugi, Šuica je preko noći napravila presedan te je ugovor o gradnji garaže proračunskim novcem proglasila "poslovnom tajnom". Tajnom koja se tek sada počela otkrivati.

Pročitajte više