Vodeni val stigao u Hrvatsku, Vukovar u stanju pripravnosti

VODENI val iz Mađarske počeo je ulaziti u Hrvatsku danas u prijepodnevnim satima. Dunav je u 7 sati kod Batine dosegao razinu od 734 centimetra, a kasnije je ipak počeo opadati. Time su otklonjeni najcrnji scenariji da bi Dunav prešao razinu od 750 centimetara.

Ipak, radi se o trećem najvećem vodenom valu u povijesti. Nakon što val u nedjelju prođe, trebat će još otprilike tjedan dana da se voda povuče u korito.

"Bili smo spremni za vodeni val koji je sat, dva nakon ulaska u Hrvatsku dosegao svoj vrhunac. Ipak smo prošli bez većih šteta", komentirao je ministar ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić.

Ministar kaže kako je štetu nastalu od poplava i dalje teško procijeniti, već valja sačekati procjene komisije na terenu. Pankretić je svjestan i da će se trebati osigurati i dodatna sredstva za ugrožene, odnosno da proračunska sredstva neće biti dovoljna.

Vukovar u stanju pripravnosti

Zbog rasta vodostaja Dunava u Vukovaru su sinoć proglašene izvanredne mjere obrane od poplave.

Vodostaj Dunava došao je do 630 centimetara te se razina vode u manje od 24 sata povisila za 30 centimetara. Rijeka se na više mjesta izlila iz korita. Danas u 17 sati vodostaj Dunava kod Vukovara iznosio je 657 centimetara. Vodeni val bi u Vukovar trebao stići sutra, a u nedjelju u Ilok.

U Vukovaru je stoga u pripravnosti 200 ljudi koji će sudjelovati u obrani od poplava. Niz Dunav se rade neprekidne ophodnje, a vreće s pijeskom, kao i crpke, spremne su za upotrebu. Crveni križ je pripremio pitku vodu u plastični bocama i pokrivače. Dunav kod Vukovara prema trenutnim prognozama ne bi trebao prijeći kritičnu razinu od 720 centimetara na kojoj je bio 2006. godine.  

Gradonačelnik u poplavljenom kafiću na kavi

Gradonačelnik Željko Sabo je jučer s direktoricom Gradskog muzeja pio kavu na poplavljenoj terasi restorana Tri Vrske. Najvišu razinu bi Dunav u Hrvatskoj trebao doseći u subotu kada se očekuje novi vodeni val.

Gradske vlasti tvrde kako nema mjesta za paniku te se ne očekuje kritična situacija kakva se dogodila 2006. godine. Tada je Dunav dosegnuo rekordnih 720 centimetara. Pumpe za ispumpavanje vode su spremne, a ne očekuju se poplave kuća. U Vukovaru zbog ove novonastale situacije dežura oko 200 ljudi, a stalno se ide u ophodnje Dunavom i Vukom. Crveni križ je pripremio pitku vodu u bocama i pokrivače.

Pročitajte više