Voditelj predstavništva HGK u BiH pozvao na ukidanje suspenzije

Voditelj predstavništva Hrvatske gospodarske komore u BiH Zulfo Robović pozvao je Vijeće ministara BiH da ukine svoju odluku kojom je nedavno suspendiran dio Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom i uvedena carina za više poljoprivrednih proizvoda koji se iz Hrvatske uvoze u BiH.

Vijeće ministara BiH je takvu svoju odluku obrazložilo potrebom zaštite konkurentnosti domaćih bosanskohercegovačkih poljoprivrednih proizvoda.

"Ni poljoprivredni sektor u Republici Hrvatskoj nije zadovoljan uvozno-izvoznim poslovima u tom sektoru prema EU-u i razvijenim zemljama, ali Hrvatskoj nije bilo ni na kraj pameti pokušati donijeti bilo kakve mjere prema zemljama članicama EU-a, uz uvažavanje da je njihovo gospodarstvo puno razvijenije i ima puno više stimulacije prema poljoprivrednom sektoru", izjavio je Robović u najnovijem broju mostarskog tjednika "Danas".

Po Robovićevim riječima, Hrvatska i hrvatsko gospodarstvo ni po koju cijenu neće trpjeti takve jednostrane mjere Vijeća ministara BiH. Dodao je kako bi u interesu dobrih gospodarskih i sveukupnih političkih odnosa između dvije zemlje bilo da Vijeće ministara povuče svoju odluku o suspenziji dijela Ugovora o slobodnoj trgovini s Republikom Hrvatskom. "Hrvatska nije kriva za sve probleme koje ima sektor poljoprivrede u BiH i mislim da je to posljednja instanca kojoj se Udruga poljoprivrednika BiH treba obratiti", kazao je Robović.

On je ocijenio kako su česte blokade granice između BiH i Hrvatske, što ih u posljednje vrijeme organiziraju nezadovoljni bosanskohercegovački poljoprivrednici, u službi dnevne politike. "Mislim da se preko Udruge manipulira poljoprivrednicima BiH i skreće se tema na krivu adresu, na Republiku Hrvatsku", dodao je Robović.

(Hina) xpg ybr

Pročitajte više