Vodstvo HNS-a u Međimurju predstavilo stranački program

VODSTVO Hrvatske narodne stranke, predvođeno predsjednicom Vesnom Pusić, danas je u međimurskom selu Totovcu, na imanju Franje Carovića, koji obrađuje 50 hektara zemljišta, predstavilo stranački program "Od hrvatskog polja do europskog stola s HNS-om".

Predstavljajući program, prof. dr. Frane Tomić, redoviti profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, rekao je kako HNS smatra da je jedan od prioriteta Republike Hrvatske priprema i prilagodba poljoprivrednog sektora za ulazak u EU, kako bi ostale članice hrvatsku poljoprivredu doživjele kao partnersku - onu koja će svojim posebnostima, prvenstveno kakvoćom, dopuniti, osvježiti i obogatiti opskrbu hranom.

"One zemlje koje namjeravaju ući u EU trebaju imati djelotvornu poljoprivredu kakvu Hrvatska nažalost nema, stoga predlažemo mjere strukturne politike", naveo je dr. Tomić.

U prezentaciji naglasak je stavio na uređenje tržišta poljoprivrednih zemljišta i okrupnjavanje poljoprivrednih domaćinstava, kao i da je potrebno iskoristiti prijelazno razdoblje za stimuliranje onih grana i proizvodnji koje će imati šansu u novom europskom okruženju.

Potvrdivši njegove navode, predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da je riječ o proizvodnji zdrave hrane, voćarstvu, maslinarstvu i ostalim proizvodnjama specifičnim za Hrvatsku. "Hrvatska poljoprivreda može samo razvijanjem u konkurentnom i partnerskom smjeru napraviti jedan od temelja za ulazak u EU. To dokazuje primjer poljoprivrednog gospodarstva Franje Carovića iz Totovca koji, obrađujući 50 hektara površine i zapošljavajući 35 djelatnika, dokazuje da je i to moguće u Hrvatskoj.

Prema programu HNS-a, koji će biti temelj HNS-ove predizborne kampanje, potrebno je utemeljiti prikladan sustav potpora u poljoprivredi, kao i mjere stimuliranja ekološke i održive poljoprivredne proizvodnje", naglasila je predsjednica stranke Vesna Pusić.

(Hina) vhac dd

Pročitajte više