HNS prihvatio program "Znanost i visoko obrazovanje u RH"

PREDSJEDNIŠTVO HNSa- prihvatilo je inicijativu da se program "Znanost i visoko obrazovanje u Republici Hrvatskoj 2003.2008." prihvati kao jedan od ključnih programa s kojim će se ta stranka predstaviti javnosti, priopćio je danas HNS.

Riječ je o programu koji je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a predstavio prorektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin, a službeno će biti predstavljen u početku svibnja u Splitu, a onda u Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

Jedan od temeljnih ciljeva toga HNS-ova programa jest podizanje razine obrazovanosti tako da na kraju četverogodišnjeg razdoblja broj ljudi s nekim oblikom završena visokog obrazovanja dosegne razinu od najmanje dvadeset posto stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Program predviđa uspostavu pune autonomije sveučilišta, uključivanje u europski prostor visokog obrazovanja do 2010. i usklađivanje ustroja sveučilišta s europskim.

Decentralizacija upravljanja sustavom visokog školstva i znanosti, povećanje znanstveno-istraživačke aktivnosti na sveučilištima, izgradnja sustava za unaprjeđenje kvalitete visokog obrazovanja, te sustava cjeloživotnog učenja, također su ciljevi HNS-ova programa.

"Budućnost Hrvatske ovisi o sposobnosti svih društvenih struktura da znanje iskoriste za razvoj", piše u priopćenju.

HNS smatra da je reforma visokog školstva temelj reforme svih dijelova društva kao i priključenja Hrvatske europskim integracijama, jer će jedino viša opća obrazovna razina cijelog pučanstva omogućiti društveni i gospodarski razvoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara