Vojska i policija u Kirgistanu pucaju bez upozorenja

KIRGIJSKA prijelazna vlada dala je službama sigurnosti dopuštenje da pucaju bez upozorenja te proglasila djelomičnu mobilizaciju vojske koja bi trebala smiriti "destruktivne sile i kriminalne elemente.

U neredima u južnom gradu Ošu od četvrtka je poginulo 89 ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 1000.

Rusija odbila intervenirati

Prijelazna Vlada je jučer zamolila Rusiju za pomoć u uspostavljanju reda, međutim, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da nema namjeru petljati se u nerede susjedne zemlje.

Tisuće Uzbeka krenule su prema kirgijsko-uzbečkoj granici kako bi pobjegli od pokolja koji se događa u zemlji. Jedno dijete izgubilo je život tako što ga je doslovno pregazila masa ljudi, izvještava BBC.

Otvoreni sukobi kirgijske i manjinske uzbečke zajednice započeli su u četvrtak. Točan povod još nije poznat, ali situacija se zaoštrava što su bliže referendum o promjeni ustava 27. lipnja i parlamentarni izbori u listopadu. Prijelazna vlada proglasila je izvanredno stanje.

U Ošu živi velika zajednica Uzbeka koja je pružala značajnu potporu bivšem predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu koji je u travnju svrgnut s vlasti i prebjegao u Bjelorusiju. Prijelazna vlada ga optužuje za organiziranje i financiranje nemira.

Pročitajte više