Vojska Srbije se naoružava - nabavljeno deset izraelskih bespilotnih letjelica

VOJSKA Republike Srbije prošlog je mjeseca kupila 10 izraelskih bespilotnih letjelica, javlja novinska agencija Beta, za što je potrošeno pet milijuna dolara. "Kao dio očekivane tehničke modernizacije oružanih snaga Srbije, Ministarstvo obrane je nabavilo male bespilotne letjelice "orbiter", napravljene u Izraelu", stoji u tekstu o kupovini pod nazivom "Modernizacija vojske: tehnologija iz Izraela".

"Prije kupovine ovih letjelica, Ministarstvo je kupilo izraelsku telekomunikacijsku opremu u vrijednosti od 50 milijuna eura. Dosadašnja tehnologija kaska nekoliko desetljeća za modernim trendovima, pa je kupovina omogućila vojsci da upravlja svojim komunikacijskim sistemom bez ugrožavanja funkcioniranja operatera mobilne tehnologije", navodi se dalje u tekstu.

Bespilotne letjelice su nabavljene za misije vojnog izviđanja , ali je Ministarstvo obrane najavilo da će letjelice također biti korištene za civilne prijetnje i izazove. Sadašnja isporuka uključuje deset "orbitera" po cijeni nešto većoj pola milijuna dolara po komadu. Ovisno o tome kakvima se pokažu, moguća je kupovina  dodatnih deset. Nema nikakvih najava da će biti kupljene naoružane bespilotne letjelice.

Raspon krila "orbitera" je 2,2 metra, a njegova dužina je tek jedan metar. Njegov operativni radijus je 15 kilometara pri brzini ne manjoj od 45 kilometara na sat, a maksimalna brzina koju postiže je 140 kilometara na sat. Jedva čujni motor ovu letjelicu može održavati u zraku do 90 minuta.

Letjelice su pristigle prošlog mjeseca i već su raspoređene u tri jedinice: u specijalnu jedinicu u Pančevu, u 3. kopnenu armijsku brigadu u Nišu, i 4. kopnenu armijsku brigadu u Vranju.

Ig.M.
Foto: www.israeli-weapons.com

Pročitajte više