Vrana: mještani i dalje sprječavaju rušenje kuća

Više stotina mještana Vrane kod Biograda na moru i nakon intervencije policije sprječava pokušaj Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja da sruši četiri nedovršene kuće za koje Ministarstvo tvrdi da se nalaze unutar granica Ornitološkog rezervata, što mještani i općina Pakoštane negiraju.

Oko 400 pripadnika temeljne i interventne policije tijekom dana je sklonila mještane koji su se ispriječili na putu koji vodi do kuća.

Tijekom policijske intervencije bilo je međusobnog naguravanja, a policiji su se ispriječili ne samo muškarci, nego žene i djeca, no težih izgreda nije bilo.

Posebnom dizalicom potom su se pokušali ukloniti kamioni i ostala vozila s puta, ali vozač dizalice je ubrzo odustao od te namjere. Policija nakon toga više nije intervenirala.

Automobili, traktori i jedan teški kamion sprječavaju pristup, a kako je izvijestila zadarska policija u tijeku je "angažiranje tehničke mehanizacije za uklanjanje prepreka".

S mjesta događaja ne odlazi ni policija, ali ni mještani koji su odlučni u namjeri da spriječe pokušaj rušenja objekata i tvrde da vlasnici spomenutih kuća imaju lokacijske dozvole, te da je samim tim riječ o građevinskoj zoni. Parcele im je kao građevinske još 1983. prodala bivša Skupština općine Biograd.

Proglašenjem Parka prirode Vransko jezero, prije tri godine, te su se parcele našle unutar granica Ornitološkog rezervata, tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Zadarska policija poslije podne je izvijestila da je na tom području pronašla pet ručnih bacača raketa, nakon što je doznala za prijetnje oružjem. Policija provodi kriminalističku obradu kako bi utvrdili ima li u tom slučaju elemenata kažnjivog djela sprječavanja službene osobe u obavljanju dužnosti i pozivanja na otpor.

(Hina) ima so

Pročitajte više