Vrapče obilježilo 140 godina rada

Foto: FAH

U POVODU 140. obljetnice rada u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče danas je otvoren Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju u čije je uređenje uloženo 11 milijuna kuna, a Zavod za forenzičku psihijatriju imenovan je po dugogodišnjem ravnatelju Klinike, preminulom Vladi Jukiću. 

"Ovo je veliki datum koji sam za sebe puno govori. Klinika za psihijatriju Vrapče sinonim je hrvatske psihijatrije i predstavlja stožernu hrvatsku psihijatrijsku ustanovu", istaknula je ravnateljica Petrana Brečić na svečanoj proslavi bolnice izgrađene 1879. godine.

Klinika za psihijatriju Vrapče je najstarija, najveća i najznačajnija psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj, namjenski građena za oboljele od duševnih poremećaja, a tijekom svoje povijesti izrasla je u stožernu psihijatrijsku ustanovu u Hrvatskoj.

Danas se u njoj godišnje bolnički liječi 8500 duševnih bolesnika, kroz dnevnu bolnicu prođe 25.000 pacijenata, dok se ambulantno pregleda oko 60.000 bolesnika.

Na svečanosti su sudjelovali brojni uglednici iz političkog i javnog života, liječnici i znanstvenici, među kojima i ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji su otvorili novi bolnički centar.

Pročitajte više