Vrdoljak: Izjava ministra Dobrovića o rafineriji u Sisku je jako opasna

Foto: Hina

„BEZ političke podrške u Hrvatskoj MOL ne može zatvoriti hrvatske rafinerijske kapacitete, uključujući i Sisak, stoga je izjava ministra energetike da se pregovara o zatvaranju sisačke rafinerije opasna i šteta za budućnost razgovora s MOL-om. Želimo čuti vrlo jasan odgovor od ministra Slavena Dobrovića tko vodi razgovore o problemima u INA-i te o stanju u Rafineriji Sisak; u čije ime i s kojim ciljem, to se ne smije raditi tajno i ispod stola“, poručio je na konferenciji za medije u ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a predsjednik HNS-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Vrdoljak.

„Dok god se proizvodi domaća nafta, živjet će naši rafinerijski kapaciteti, a MOL itekako zna da je ista najisplativija u Sisku, da je rentabilna i profitabilna. Zbog toga smo i krenuli u projekte istraživanja nafte i plina, jer se s domaćom proizvodnjom nafte Sisak nikada neće ugasiti. Svi oni koji su nas optuživali za projekt istraživanja nafte i pline, direktno su udarali na hrvatsku industriju, INA-u i hrvatske rafinerije“.

„Različite izjave jednog ministra ukazuju ili na dvostruku igru Mosta ili nestručnost, nesnalaženje i neznanje manjeg partnera u Vladi koji može ozbiljno ugroziti zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa. Vrlo je opasno ako je Most ispod stola krenuo u realizaciju dogovora s MOL-om koji već nekoliko godina radi na diskreditaciji mene i moje stranke. Jedina politička opcija koja je nastavila s lažima i podmetanjima je upravo Most“, podsjetio je Ivan Vrdoljak.

Pozvao je i premijera Andreja Plenkovića da dovede u red svoje strateške partnere iz Mosta i da jasno iznese stav Vlade Republike Hrvatske u odnosu na MOL i INA-u: oprečne izjave Mostovog ministra da se vode razgovori u Vladi o zatvaranju sisačke rafinerije, pa onda ispravak nakon par sati da to ipak nije opcija.

„Preuzeli ste odgovornost za našu zemlju, morate se uozbiljiti i prestati ponašati kao da ste u opoziciji“, zaključio je predsjednik HNS-a.

Pročitajte više