Vrdoljak: "Ministrica Dalić kupuje glasove na račun dividendi u HEP-u, je li to savjet iz MMF-a?"

Foto: FaH

"JEDAN dio sredstava skupljenih od prodaje HEP-a treba se vratiti u HEP i uložiti", rekao je to Ivan Vrdoljak večeras u Dnevniku HRT-a.

Bivši ministar gospodarstva u Kukuriku vladi, u čijem su resori tada bili i INA i HEP, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u večernjem Dnevniku je najavio da će podržati prijedlog oko INE i HEP-a ako bude dobar.

"Nije prioritet MOL-u preuzeti dionice INE, prioritet je osigurati HEP-u vrlo perspektivnu budućnost na regionalnom tržištu energetskih kompanija", smatra Vrdoljak. Ne sviđa mu se ni najava da će HEP ubuduće isplaćivati dividendu. To smatra korupcijom građana da podrže prijedlog prodaje dionica

HEP mora pokrenuti investicije ako želi opstati

"Čudno je i da ministrica Dalić obećava da će HEP ubuduće isplaćivati dividendu, a da niti jedna kuna ili euro od ove transakcije neće ući u HEP. Ako to tako bude, HEP-u se ne piše dobro", tvrdi Vrdoljak. "Jedan dio sredstava iz ove javne ponude mora završiti u Hrvatskoj elektroprivredi i oni moraju krenuti u investicije i akvicije u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Italiji."

Podsjetio je i da su on i HNS privatizaciju dijela HEP-a i kupnju INE zagovarali još dok su bili na vlasti. Međutim, tada su i MOST i HDZ bili protiv, kaže Vrdoljak.


"Mi isti stav imamo i dok smo bili u vladi i sad u opoziciji, za razliku od kolega iz HDZ-a i MOST-a", podsjeća bivši ministar gospodarstva te dodaje da "ako se ovim novcem ide kupovati glasove na račun obećanih dividendi, onda HEP nema budućnost."

MOST mora napokon preuzeti odgovornost, a ne se skrivati iza referenduma

Govoreći o načinu izlaska iz dogovora s MOL-om i cijene koju će Hrvatska morati platiti, Vrdoljak kaže da su modeli vrlo jasni. "Ministrica Dalić je očito koordinirala taj dio i ona sve zna, za razliku od ostalih ministara koji očito nemaju pojma, pa čak ni resorni ministar državne imovine. Možda je to zbog toga što je ministrica bila u MMF-u, možda su joj njeni bivši kolege pomogli s tim", rekao je Vrdoljak.

Ipak, smatra da priprema za sada ide dobro te da će takve evaluacije "uvijek biti stručne".

Bocnuo je MOST i zbog zahtjeva njihovog zastupnika Mira Bulja da se ova tema stavi na referendum, a o ćemu se MOST uporno odbija oglasiti posljednjih dana. "Mislim da političke elite moraju shvatiti da kada se kandidiraju na izborima i osvoje vlast moraju preuzeti i odgovornost. Trebaju reći svoj stav, a ne se skrivati iza referenduma", poručio je Vrdoljak MOST-ovcima.

Pročitajte više