Vrhovni sud potvrdio presudu Ivanki Savić za ratni zločin protiv civila

Vrhovni je sud odbio kao neosnovanu žalbu Ivanke Savić (78) iz Vukovara te potvrdio presudu Županijskog suda u Vukovaru koji ju je u siječnju ove godine nepravomoćno osudio na četiri godine i šest mjeseci zatvora za kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, priopćio je danas vukovarski sud.

Sedamdesetosmogodišnja Ivanka Savić optužena je da je od listopada 1991. do travnja 1992. u skladištu poduzeća "Veleprometa" u Vukovaru prokazivala Hrvate i druge nesrbe koji su se ondje bili zatočeni. Po optužnici aktivno je sudjelovala i u njihovu zastrašivanju i zlostavljanju, a od Hrvata uzimala za sebe pokućstvo i vrjednije stvari.

Zbog navedenih optužaba Ivanka Savić osuđena je u odsutnosti 1994. na osam godina zatvora na Županijskom sudu u Osijeku. U ponovljenu sudskom postupku ove godine na vukovarskom Županijskom sudu Županijsko je državno odvjetništvo tražilo da Sudsko vijeće potvrdi kaznu Ivanki Savić izrečenu 1994. na Županijskom sudu u Osijeku, što je Vrhovni sud također odbio.

U svojoj obrani Ivanka Savić je tvrdila da je nevina, a za optužbe je rekla da su "insinuacije i laži". U priopćenju Županijskog suda u Vukovaru navodi se kako je sudski postupak protiv Ivanke Savić "bio predmet neosnovanih prozivanja, čak i međunarodnih organizacija, u prvom redu zbog poodmakle životne dobi optuženice".

(Hina) xdraž yvkn

Pročitajte više