Vrhovni sud u četvrtak o presudi Srđanu Mlađanu za ubojstvo policajca

VRHOVNI sud u četvrtak će razmatrati žalbu 22-godišnjeg Srđana Mlađana na presudu kojom je u studenom prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva zagrebačkog policajca.

Mlađana, koji je u medijima prozvan "sisački monstrum", zagrebački Županijski sud osudio je na 15 godina zatvora zbog ubojstva policajca Milenka Vranjkovića, krađu njegova pištolja, razbojstvo i držanje taoca. Izrečena mu je najveća moguća kazna za mlađe punoljetne osobe. Mlađan, naime, u vrijeme kada je počinio ta kaznena djela još nije navršio 21 godinu.

Zlodjela zbog kojih je osuđen Mlađan je počinio nakon bijega iz požeškog maloljetničkog zatvora, gdje je služio 10-godišnju zatvorsku kaznu zbog dvostrukog ubojstva. Za njim je raspisana tjeralica nakon što se nije vratio s privremenog izlaska iz zatvora.

Došavši iz Požege u Zagreb Mlađan je najprije opljačkao poslovnicu Sisačke banke, a zatim, 18. veljače 2002. ubio Vranjkovića, oca troje malodobne djece koji ga je pokušao uhititi.

Potom je, bježeći od policije, u stanu u zagrebačkom naselju Ravnice zatočio troje članova obitelji Kosović, a policiji se, nakon dugotrajnih pregovora, predao tek idućega jutra.

Dok je bio na izdržavanju kazne u Požegi, dopušten mu je čak 21 izlazak iz zatvora.

Zbog Mlađanovih izlazaka smijenjen je tadašnji ravnatelja Kaznionice u Požegi Marijo Včelik, a pokrenut je i stegovni postupak u kojem je Včelik oslobođen krivnje. Kasnije je protiv njega i još dvoje zatvorskih službenika pokrenut kazneni postupak, u kojem ih se tereti da su Mlađanu odobrili izlaska iz zatvora bez nadzora, suprotno nalazima psihijatra, te stajalištu Uprave za zatvorski sustav i policije da je opasan po okolinu.

Pročitajte više