VS UN-a pozvano da odbaci pozive da okonča upravu na Kosovu

POMOĆNIK glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Hedi Annabi pozvao je u srijedu Vijeće sigurnosti da odbaci pozive da okonča UNovu privremenu upravu na Kosovu (UNMIK) rekavši da misija ohrabruje dijalog i multietničnost u pokrajini u kojoj još treba dosta učiniti kako bi mogla samostalno funkcionirati.

"Misija je uravnotežila konkurenstske i često sukobljene želje čelnika i naroda na Kosovu bez davanja poticaja ekstremizmu", rekao je Annabi Vijeću sigurnosti obavještavajući ga o najnovijem izvješću glavnog tajnika Kofija Annana o prijenosu odgovornosti na privremene kosovske samoupravne institucije.

Annabi je kazao kako se slabosti koje je UN pokazao u drugim postkonfliktnim situacijama koriste za neopravdano diskreditiranje UNMIK-a i njegovih napora da uspostavi i nadgleda razvitak privremenih samoupravnih institucija.

"Izvješće pokazuje da Kosovo još mora dosta učiniti na uspostavi reprezentativnih i učinkovitih institucija, posebice od kada su privremene institucije ometane političkim unutarstranačkim i međustranačkim borbama", kazao je on.

Annabi je ustvrdio da je Kosovska skupština nesposobna premostiti političke i etničke razlike, što je dovelo i do nekoliko napuštanja zasjedanja od strane albanskih i srpskih stranaka. Osim toga formirane su i odvojene i jednonacionalne upravne institucije.

Etničko nasilje i kriminal ponovno jačaju nakon pada u prosincu prošle godine.

"Važna manjinska pitanja kao što je sloboda kretanja, uporaba jezika i pisma i dobijanje poštenog dijela financija od općina ostaju problem s malo opipljivog napretka", kazao je Annabi.

Annabi je zatražio da Vijeće sigurnosti pruži potporu UNMIKU navodeći kako se Misija nalazi pod sve jačim pritiskom sa svih strana, posebice u nastojanju da se ishodi kršenje rezolucija UN-a i stavi u pitanje autoritet šefa UNMIKA Michaela Steinera.



(Hina) sl rb

Pročitajte više