Vučić dogovorio blisku suradnju s predsjednikom Azerbajdžana

Foto: EPA

PREDSJEDNICI Srbije i Azerbajdžana Aleksandar Vučić i Ilham Alijev potpisali su danas u Beogradu Memorandum o osnivanju savjeta za strateško partnerstvo između dvije države naglasivši spremnost na suradnju u području energetike.

Predstavnici dviju vlada potpisali su prilikom susreta više bilateralnih sporazuma i memoranduma. Vučić je nakon razgovora rekao da je s Alijevim vodio odlične razgovore te da su, uz ostalo, razgovarali o suradnji u području energetike jer ta država izvozi oko 22 milijarde prostornih metara plina, od čega polovicu u europske zemlje.

Vučić: Alijev je sada najpopularniji čovjek u Europi

Srpski predsjednik istaknuo je da Srbija gradi interkonektor s Bugarskom kako bi mogla kupiti plin i od prijatelja u Bakuu. On je najavio da se razmatra i mogućnost kupnje struje od Azerbajdžana priključenjem na podvodni kabel koji ide ispod Crnog mora, o čemu će Srbija razgovarati s europskim partnerima Rumunjskom i Mađarskom, koje rade na tom projektu.

Alijev je sada najpopularniji čovjek u Europi, ocijenio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije, ustvrdivši da europski dužnosnici za njega ranije nisu imali vremena.

"Sada, kad im je potreban njegov plin, sad ga jako vole", rekao je. Dvojica čelnika suglasila su se da dvije države nepokolebljivo čuvaju svoj teritorijalni integritet i pomažu si u međunarodnim forumima.

Pročitajte više