Vujić demantirao tvrdnje o dugu od 70 milijuna kuna u ministarstvu kulture

BIVŠI ministar kulture i saborski zastupnik SDP.a Antun Vujić demantirao je danas tvrdnje iz Ministarstva kulture o dugu od 70 milijuna kuna koji je to ministarstvo navodno naslijedilo iz Vujićeva mandata.

Odlučno demantiram postojanje bilo kakvog duga jer su se sve preuzete programske obveze plaćale kontinuirano, kazao je Vujić na konferenciji za novinare. Po toj bi se logici, kaže, i četiri filma koje je ministar Božo Biškupić ugovorio krajem 1999., a bit će prikazani tek ovih dana, smatrali dugom.

"Jedno su neplaćanja, a drugo ugovorne obveze, pa ako i sam ministar Biškupić tvrdi da nastavlja s tim programima ne može tvrditi da su dug", rekao je Vujić.

Naime, iz Ministarstva kulture prije nekoliko su dana izvijestili da je ministarstvo naslijedilo dug od 70 milijuna kuna koji je moralo podmiriti te da stoga ne može financirati Festival svjetskog kazališta u Zagrebu.

Vujić je naglasio da, za trajanja njegova mandata, "nije dizao paniku" kada je na stavkama mirovinskim i socijalnih davanja samostalnim umjetnicima otkrio stvaran dug od devet milijuna kuna, kada se za organizaciju Dubrovačkih igara dugovalo 1,5 milijuna.

"Moje ministarstvo to je platilo i nitko nije dizao paniku", rekao je Vujić.

Ocijenio je da HDZ pričama od dugu samo želi prikriti stvarni problem, odnosno da je Ministarstvo kulture iz proračuna dobilo 30 milijuna kuna manje za kulturne programe.

"U četiri godine kulturni budžet kontinuirano je rastao, a sada se smanjuje za ozbiljnu sumu kada su u pitanju kulturni programi. Tu je stvarni problem", kazao je SDP-ovac Vujić.

Upozorio je da s ni u okrivu predviđenog proračunskog novca za kulturu ne izvršavaju obveze - da je za knjige i knjižnice dodijeljeno tek 30 posto predviđenih sredstava, za spomenike 35 posto, za izgradnju i opremanje kulturnih ustanova 27 posto.

"To je ono što je zabrinjavajuće, da se dodjeljuje sve manje sredstava, a ni ona se ne uplaćuju", ustvrdio je.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više