Vujić: Za dva mjeseca formiranje Programskog vijeća HRT-a

MINISTAR kulture Antun Vujić najavio je danas da bi se Programsko vijeće HRT-a trebalo formirati za dva mjeseca.

´Izborom Programskog vijeća za šezdesetak dana nacionalna televizija i radio trebali bi se naći u standardnom stanju predviđenom novim Zakonom o HRT-u´, kazao je Vujić na konferenciji za novinare.

Kazao je da bi saborski Odbor za informatizaciju i medije trebao već na idućoj saborskoj sjednici u ožujku raspisati javni poziv institucijama i civilnim udrugama da u roku od 30 dana predlože kandidate za članove Programskog vijeća.

Bilo bi poželjno da se članovi ili većina njih imenuje konsenzusom u Saboru, a ako to ne bude moguće tada bi pozicija i opozicija sastavila liste prioriteta i sa svake bi se liste naizmjence ´skidao ´ po jedan član vijeća do punog broja, pojasnio je Vujić.

Time se, kaže, onemogućava politička majorizacija, ali i ovisnost kandidata o predlagateljima, jer više nisu delegirani u Vijeće već će ih izabrati Sabor.

Odgovornost članova Programskog vijeća pojačan je i mogućnošću razrješenje ako neki od njih pokuša utjecati na konkretne programske sadržaje, što nije zadaća Vijeća, dodao je.

Vujić je ocijenio da je Vlada donošenjem tog Zakona, te upućivanjem prijedloga zakona o elekroničkim medijima i zakona o medijima u proceduru do kraja veljače, odnosno ožujka, ostvaruje obveze u reformi medija.

Dosadašnjim Zakonom o HRT-u iz 2001. ostvaren je prvi korak u pretvaranju HRT-a u neovisni javni medij, ocijenio je Vujić.

Ustvrdio je da se novim Zakonom položaj HRT-a usklađuje s europskom standardima za javni radio i televiziju, Europskom konvencijom o prekograničnoj televiziji koju je Hrvatska ratificirala i obvezama preuzetim pristupom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj Uniji.

Vujić je uvjeren da se novim Zakonom osigurava ´potpuna programska autonomija HRT-a i stabilnost, neovisnost, proporcionalnost i transparentnost njegova financiranja´.

Najznačajnijim Vujić smatra povećane ovlasti Programskog vijeća koje bira upravu i urednike, samostalno donosi Statut, te štiti interese javnosti, a bitnim drži i pravo novinara da daju mišljenje o kandidatima za uredničke dužnosti.

Iako je mišljenje novinara samo konzultativno, Vujić ga smatra važnim jer se do sada pokazalo da je izbor urednika bez podrške novinara bio loš.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vujić je rekao kako ne očekuje

da će do stupanja novog Zakona na snagu sadašnje Vijeće HRT-a smijeniti urednika Informativnog programa Nikolu Kristića.

´Očekujem odgovorno postupanje i suradnju svih na HRT-u kako bi se olakšala kratka prijelazna faza´, zaključio je ministar kulture.

Pročitajte više