Vuk i ovce: Crna Gora podupire Srbiju u UN-u, ali priznaje Kosovo

NASTAVLJA se verbalni diplomatski rat između diplomacija Crne Gore i Srbije oko priznanja Kosova, no prema posljednjim informacijama crnogorski predstavnik u Generalnoj skupštini UN-a podržat će inicijativu Srbije da Međunarodni sud u Haagu razmotri legalnost proglašenja neovisnosti Kosova, ali isto tako sljedećih dana slijedi i priznanje Kosova od strane službene Podgorice.

Zbog Beograda nećemo ugroziti "euro integracije"

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potvrdio je jučer u obraćanju javnosti kako će službena Podgorica priznati Kosovo zbog vlastitih interesa. "Ne želimo da Crna Gora trpi štetu jer nismo priznali Kosovo, a i ne želimo ugroziti integracije u Europsku uniju te NATO", objasnio je Vujanović gostujući u emisiji na radiju Crne Gore. 

Također, Vujanović je rekao kako je sasvim moguće da nakon priznanja Kosova, Srbija povuče svog veleposlanika iz Podgorice, no to neće imati utjecaja. Šef susjedne države komentirao je i izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića, kako bi priznanje Kosova od strane Crne Gore bilo istovjetno zabijanju noža u leđa. 

"Crna Gora nikada nije zabijala nož u leđa. Naime, vrlo smo pažljivo i strpljivo cijenili i gradili odnos s Beogradom, ali ne možemo zbog Srbije imati štetu i to zbog toga jer ti trebali slijediti nešto što je nemoguće slijediti", kazao je Vujanović.

Srbija se nada povlačenju priznanja

Podsjetimo, danas je na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a glasovanje o tome da Međunarodni sud u Haagu razmotri legalnost proglašenja neovisnosti Kosova. Ukoliko ta odluka i prođe Srbija se nada kako će Međunarodni sud pravde "jednostranu nezavisnost Kosova" proglasiti kršenjem međunarodnog prava. Izravna posljedica takve odluke bilo bi povlačenje priznanja Kosova od strane država koje su je priznale.

Srbija je također uvjerena da ukoliko sud presudi u korist Srbije, Kosovo neće moći postati članicom niti jedne međunarodne zajednice nakon čega će "kosovski Albanci morati odlučiti žele li sjesti za pregovarački stol sa Srbijom ili zauvijek ostati na nedefiniranom teritoriju".

I.Ć.
Foto:AFP (Arhiva)

Pročitajte više