Vukelić i Primorac posjetili elektrostrojarsku strukovnu školu

IZASLANSTVO potpisnika sporazuma o suradnji na izradi i uvođenju jedinstvenih programa obrazovanja za obrtnička zanimanja posjetilo je danas Elektrostojarsku strukovnu školu i majstorsku obrtničku automehaničarsku radionicu "Volvo servis Ris" u Zagrebu.

Izaslanstvo, koje su činili ministar gospodarstva rada i poduzetništva Branko Vukelić, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac te predsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran, željelo se posjetom uvjeriti u stanje obrazovanja za obrtnička zanimanja i dati mu veći društveni značaj.

Nakon obilaska Primorac je izjavio da je zadovoljan onim što je vidio, osobito udžbenicima za strukovna zanimanja.

Rekao je kako će tražiti načina da se prihvate prijedlozi struke, osobito oni za povećanjem znanja iz stranih jezika, dodavši da se promjene u školovanju obrtnika mogu brzo primijeniti. Izrazio je nadu da će doći do procvata obrtničke struke koja je imala veliku tradiciju u Hrvatskoj.

Ministar Vukelić posebnu kvalitetu vidi u činjenici da u svemu surađuje Obrtnička komora koja najbolje zna potrebe struke.

Šafran današnji posjet razumije kao poruku da treba ulagati u obrtnička zanimanja, i to podjednako u njihov teorijski dio i u praksu. Taj posjet smatra i pozivom mladima da se odluče za strukovna zanimanja, za koja je uvjeren da imaju budućnost. Obrtnicima je poručio da prate razvoj tehnologije i primjenjuju je u svojim radionicama.

Na temelju sporazuma izrađeno je 35 novih programa za obrazovanje u obrtništvu te malom i srednjem poduzetništvu.

U trogodišnje programe za zanimanja u obrtništvu te malom i srednjem poduzetništvu ove se školske godine planira upisati 11.468 učenika u 395 odjeljenja.



Pročitajte više