Vukovar - zašto je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo odgodu sudske rasprave

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru zatražilo je na neodređeno vrijeme odgodu glavne sudske rasprave, koja je danas nakon jučerašnje odgode trebala početi na Županijskom sudu u Vukovaru, u postupku protiv 35 osoba optuženih za ratni zločin u podunavskom mjestu Mikluševcima, "a radi preuređenja optužnice i određivanja pravilne kvalifikacije kažnjivih djela te ubrzanja daljnjeg postupka", stoji u priopćenju županijskog državnog odvjetnika Božidara Piljića.

Zamoljen da pojasni razloge zbog kojih je, na osnovi zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva, predsjednik Raspravnog vijeća sudac Nikola Bešenski odgodio početak glavne rasprave u postupku za Mikluševce, Piljić je rekao kako je kaznena prijava za kažnjiva djela počinjena u Mikluševcima u jesen 1991. i proljeće 1992. podnesena još 1993. godine, a optužnica je podignuta 1996. na Županijskom sudu u Osijeku na temelju iskaza određenog broja svjedoka. Od tada do danas proteklo je puno vremena, a i okolnosti su se bitno izmijenile s obzirom na to da je osmero optuženika umrlo, naveo je Piljić, dodajući kako je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo odgodu glavne rasprave i zbog daljnjih prikupljanja podataka i mogućih dokaza.

Na optužnici za ratne zločine počinjene u Mikluševcima nalazi se 35 osoba srpske, rusinske i romske nacionalnosti, među kojima su tri žene. Sudu je dostupno devet optuženika koji se brane sa slobode.

Njih se optužuje da su od listopada 1991. do 18. svibnja 1992., kao "pripadnici paravojnih postrojbi agresora, Štaba teritorijalne obrane Mikluševci i suradnici Štaba teritorijalne obrane, oduzimali imovinu, zlostavljali, protjerivali i ubijali Rusine i ostale nesrbe u Mikluševcima".

Osim pojedinačnih zločina, u optužnici se navodi ubojstvo tročlane obitelji Holik, čiji su članovi odvedeni u šumu Jelaš nedaleko od Mikluševaca, te su nakon okrutnih zlostavljanja ubijeni.

(Hina) xžd yvkn

Pročitajte više