Warhol u Beču

OKO 40 djela Andyja Warhola i 140 eksponata slikara "bečke škole" izloženo je od petka do 26. lipnja u Palači Harrach u Beču.

Radi se o umjetničkim djelima iz privatne zbirke kolekcionara Petera Infelda, poznatog proizvođača žica za glazbene instrumente Thomastik-Infeld.

Među eksponatima Andyja Warhola, vodećeg predstavnika pop-arta, nalaze se djela iz ciklusa pod naslovom "Ladies and Gentlemen" i "Cowboys and Indians".

Drugu cjelinu te velike izložbe čini oko 140 djela slikara "bečke škole" Friedensreicha Hundertwassera, Arika Brauera, Ernsta Fuchsa, Alfreda Hrdlicke, Petera Pondgratza itd.

Cjelokupna zbirka kolekcionara Petera Infelda obuhvaća oko 5000 umjetničkih objekata, a među njima i umjetnička djela hrvatskih naivnih slikara Ivana Generalića, Ivana Rabuzina, Mije Kovačića i mnogih drugih.

Godine 1975. Infeld je posjetio Podravinu, osnovao zbirku "Hrvatski naivni slikari", a kasnije i "Infeld fondaciju" koja podupire 16 škola u Podravini sa slikarskim materijalom, žicama za glazbene instrumente i financijski.

Na otvorenju izložbe u četvrtak navečer bio je i hrvatski slikar Edo Murtić. U palači Harrach predviđa se izložba njegovih djela.

(Hina) spoš bnš

Pročitajte više