Washington: Američka prijestolnica umorstava

AMERIČKI glavni grad Washington ponovno je postao glavni grad umorstava u Sjedinjenim Državama, pokazalo je izvješće FBI-aja.

Izvješće FBI-aja o trendovima u kriminalu u Sjedinjenim Državama za 2002. pokazalo je da je Washington u prošloj godini imao veću stopu ubojstava nego ijedan američki grad s više od 500 tisuća stanovnika.

U Washingtonu su 2002. počinjena 262 umorstva, što je 45,82 na 100 tisuća stanovnika, dok je na drugom mjestu završio Detroit.

Washington nije najgori niti po ukupnom broju umorstava niti po postotku, ali ima najgore statistike u svojoj skupini.

Po ukupnom broju umorstava prošle godine na prvom mjestu u Sjedinjenim Državama je Los Angeles, sa 654, potom slijedi Chicago s 648, New York s 590 i Detroit s 402 umorstva. Najgori postotak ima New Orleans, ukupno 258, i prema broju stanovnika 53,3 na 100 tisuća, ali on spada u drugu kategoriju gradova s manjim brojem stanovnika.

Washington i Detroit su zamijenili mjesta u odnosu na 2001. kada je Detroit bio američka prijestolnica zločina. Mada je Detroit i u prošloj godini zabilježio rast broja umorstava od 1,8 posto Washington ga je pretekao budući je broj umorstava porastao za čitavih 12,9 posto.

Izvješće FBI-aja pokazuje da je broj umorstava u gradovima slične veličine kao što je Washington u 2002. opao za 0,2 posto.

FBI je izvijestio da je indeks zločina u Sjedinjenim Državama u prošloj godini ukupno opao za 0,2 posto. Indeks zločina se dobija kombinacijom nasilnih zločina koji uključuju umorstva, silovanja, pljačke i napade, kao i tri zločina koji se odnose na imovinu uključujući provale, krađe i krađe motornih vozila.

Prema statistikama u prošloj su godini nasilni zločini ukupno u SAD-u opali za 1,4 posto. Među individualnim nasilnim zločinima ubojstva i silovanja su, međutim, u porastu, 0,8 posto odnosno 4 posto. Broj pljački je opao za 1,2 posto, a broj napada za 2 posto.

Broj nasilnih zločina u Washingtonu je također opao, za 0,9 posto, mada znatno manje nego u drugim američkim gradovima slične veličine gdje je pad bio 4,1 posto.

Washington ima 571 tisuću stanovnika.

Ubojstva su, međutim, problem u Washingtonu gdje je u ovoj godini do sada zabilježeno 112 umorstava u odnosu na 102 u istom razdoblju prošle godine.

Šef washingtonske policije Cahrles Remsey pozvao je u pomoć statistike iz prošlih godina kako bi obranio svoju učinkovitost.

On je ukazao na činjenicu da je glavni grad Sjedinjenih Država prije 10 godina imao 500 ubojstava. Ukupni broj zločina u Washingtonu je u padu od kada je Remsey došao iz Chicaga 1998.

Washington je bio glavni američki grad po broju umorstava na broj stanovnika i nekoliko godina krajem 1980-tih i početkom 1990-tih. Najveći broj umorstava zabilježen je 1991., 482, ili 79,42 na 100 tisuća stanovnika.

Prema broju ubojstava po regijama, kaže FBI, američki zapad ja zabilježio porast od 5,2 posto, a jug 2,1 posto. Sjeveroistok bilježi pad od 4,8 posto, a srednji zapad pad od 2,8 posto.


Pročitajte više