WASHINGTON: KONGRESNICI KATOLICI KRITIČKI O USKRAĆIVANJU PRIČESTI

Četrdeset osam katolika članova američkog Kongresa uputilo je pismo nadbiskupu Washingtona usprotivivši se prijetnjama nekih američkih biskupa da će uskratiti pričest političarima koji podržavaju pravo na pobačaj, objavio je u četvrtak američki tisak.

U pismu kardinalu Theodoreu McCarricku kongresnici koji su svi iz demokratske stranke kazali su kako bi uskraćivanje pričesti biti kontraproduktivno jer će oživjeti protukatoličko raspoloženje te uplesti Katoličku crkvu u politiku.

Pismo je prva reakcija demokratskih zastupnika na izjavu nekolicine američkih biskupa da će uskratiti pričest političarima koji se zalažu za pravo na pobačaj.

"Mnogo godina su katolicima uskraćivane javne službe od strane birača koji su strahovali da će oni dobivati upute od Pape", navodi The Washington Post pismo. "I dok ovaj tip paranoičnog antikatolicizma izgleda kao stvar prošlosti, pokušaji crkvenih čelnika da danas utječu na glasovanje prijetnjom uskraćivanja sakramenta oživjet će latentne protukatoličke predrasude na čijem prevladavanju su mnogi od nas radili tako uporno".

Pismo je prošloga tjedna upućeno McCarricku kao predsjedniku biskupske radne skupine koja razmatra da li i na koji način crkva treba poduzeti mjere protiv političara katolika čija su stajališta u nesuglasju s crkvenim.

Samo četiri od oko 300 američkih katoličkih biskupa reklo je kako namjerava uskratiti sakrament političarima koji glasuju za pravo na pobačaj. Među tim političarima je i demokratski predsjednički kandidat senator John Kerry, prvi katolik kandidat za predsjednika jedne velike američke stranke od Johna F. Kennedyja.

Petnaest biskupa kaže da bi se takvi političari sami trebali suzdržati od pričesti dok velika većina ne želi nikome uskratiti euharistiju ili misli da je to posljednje sredstvo.

Biskup Colorado Springsa Michael Sheridan otišao je dalje i upozorio svoju pastvu da neće dobiti pričest ukoliko glasuju za političare koji podupiru pobačaj, eutanaziju, istraživanje temeljeno na fetusnim stanicama i istospolni brak.

McCarrick je javno izrazio svoje neslaganje s takvim stavom rekavši da ne želi sukobe u crkvi.

Pismo je upozorilo da biskupi dopuštaju da katolička crkva bude korištena u stranačke svrhe i pitalo zašto je pobačaj napravljen pitanjem, a po strani ostavljeni političari koji su protivno crkvenom učenju glasovali za rat u Iraku i smrtnu kaznu , piše The New York Times.

(Hina) xsl ysd

Pročitajte više