WHO OČEKUJE BROJNE NOVE SLUČAJEVE SUMNJE NA SARS

Vjerojatno je da će se pojaviti velik novih slučajeva kod kojih se sumnja na SARSa jer simptomi te bolesti nalikuju simptomima čestih zimskih bolesti, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U kineskom gradu Guangzhouu se sumnja da je jedna 20-godišnja konobarica oboljela od teškog akutnog respiratornog sindroma. Taj se slučaj pojavio samo nekoliko dana nakon što je Kina potvrdila prvi slučaj SARS-a u ovoj godini.

Zdravstvene vlasti već mjesecima strahuju da će se SARS ove zime ponovno pojaviti. Ta bolesti ima iste simptome: vrućicu i suhi kašalj, kao i nekoliko drugih respiratornih bolesti.

"I neke od tih bolesti mogu prerasti u atipičnu upalu pluća. Vjerojatno je da će se idućih tjedana pojaviti brojni drugi sumnjivi slučajevi", objavljeno je na web stranici Svjetske zdravstvene organizacje (WHO).

WHO je u Cuangzhou poslala ekipu od četiri liječnika koji će istražiti bolest, osobito način prijenosa. Njihov glasnogovornik kaže da će istraga uzeti u obzir sve mogućnosti.

"Ionako smo uzbunjeni", rekao je u petak glasogovornik Roy Wadia. "Čim pronađete jedan slučaj, morate paziti i na moguće druge slučajeve".

SARS se prvi put pojavio na jugu Kine krajem 2002., a u 2003. je diljem svijeta ubio osamstotinjak ljudi, njih gotovo 350 u Kini.

Pročitajte više