WHO: U nekim zemljama raste broj zaraženih, još nije gotovo

Ilustracija: EPA

NEKE države imaju "blagi porast" broja zaraženih dok se ublažava karantena pa se stanovništvo mora zaštititi od koronavirusa, a vlasti nastaviti testiranja, rekla je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Epicentar pandemije trenutno je u zemljama Srednje, Južne i Sjeverne Amerike, posebno Sjedinjenim Državama, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris. 

"Blagi porast (u broju zaraženih), da, vidjeli smo u državama širom svijeta - ne govorim posebno o Europi - kad se ublažava karantena, kad se mjere fizičke udaljenosti ublažavaju, ljudi to ponekad protumače kao 'dobro, gotovo je'", rekla je Harris na brifingu u Ženevi.

"Nije gotovo. Bit će gotovo tek kad nigdje na svijetu ne bude virusa"

"Nije gotovo. Bit će gotovo tek kad nigdje na svijetu ne bude virusa", rekla je.

Harris je referirajući se na prosvjede zbog ubojstva Georgea Floyda u SAD-u prije 10 dana rekla da prosvjednici moraju poduzeti mjere opreza.

"Vidjeli smo mnogo emocija ovaj tjedan. Vidjeli smo ljude koji su osjećali potrebu da budu vani i da izraze svoje osjećaje", dodala je. "Molimo ih da zapamte da još uvijek štite sebe i druge."

Kako bi izbjegli zarazu, WHO savjetuje ljudima da i dalje održavaju fizičku distancu od najmanje jednog metra, često peru ruke te ne diraju usta, nos i oči, rekla je Harris.

Pročitajte više