WikiLeaks, Europska unija i Helmut Kohl među službenim kandidatima za Nobela za mir

NORVEŠKI Odbor za dodjelu Nobelovih nagrada danas je službeno objavio da će za Nobela za mir konkurirati rekordnih 241 nominiranih, među kojima je najpoznatiji WikiLeaks. Od ostalih zanimljivijih kandidata koji su otkriveni javnosti, za Nobela se natječu Europska unija, bivši njemački kancelar Helmut Kohl i vođe "arapskog proljeća", niza revolucija na afričkom sjeveru.

"Interes za nagradu svake je godine sve veći, kao i broj kandidata" izjavio je Geir Lundestad iz vijeća Nobelove nagrade.

Kandidate za nagradu mogu predlagati članovi svih nacionalnih parlamenata, profesori prava i političkih znanosti te bivši dobitnici nagrade, koji odlučuju hoće li javno obznaniti koga su nominirali. 

Lundestad, prenosi Reuters, nije želio procjenjivati koliko će nedavne narodne bune u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku utjecati na žiri koji se sastoji od pet članova.

Analitičari predviđaju da bi nagrada mogla pripasti Internetu i društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera, koje su pomogle u pripremi pobuna protiv tlačiteljskih vlada.

Dobitnici, koji će biti objavljeni u listopadu, dobit će nagradu od 10 milijuna švedskih kruna.

Pročitajte više