WUENEBERGER: HRVATSKA BLIZU KANDIDATURE ZA EU

Hrvatska će ovog ljeta vrlo vjerojatno postati službeni kandidat za članstvo u EU, ali njezin zahtjev ovisi o suradnji s Haškim sudom, izjavio je u srijedu u razgovoru za Reuters šef Misije Europske komisije u Zagrebu Jacques Wunenburger.

Wunenburger je za Reuters kazao da je komisija "većim dijelom izradila nacrt" teksta mišljenja o hrvatskom zahtjevu za članstvo EU koji je podnesen u veljači 2003. godine.

"Sada smo u zaključnoj fazi i očekujemo da će tekst biti odobren najvjerojatnije poslije Uskrsa (11. travnja), krajem travnja ili početkom svibnja", kazao je šef misije Europske komisije u Zagrebu.

Kako je kazao, Komisija je spremna objaviti pozitivno mišljenje, no postoji niz političkih kriterija za ispunjenje s hrvatske strane među kojima je reforma pravosuđa, povratak srpskih izbjeglica, zakon o medijima i prava manjina.

"No, ono što je stvarno ograničenje, limitirajući čimbenik za pozitivan avis, je suradnja s Haškim sudom", kazao je.

Wuenerberger je istaknuo da je ukupan hrvatski gospodarski učinak dobar, iako bi se trebala poboljšati konkurencija i rješavanje duga, smanjiti ovisnost o turizmu i obnoviti privatizacija i strukturalne reforme, posebno u poljoprivredi

"Postajanje Hrvatske sposobnom da pokrene pregovore što je moguće prije biti će jasan znak za druge države na Balkanu da je njihova europska perspektiva stvarna i da su im vrata stvarno otvorena", kazao je Wunenburger.

(Hina) xbis ybr

Pročitajte više