WWF POHVALIO HRVATSKO MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA

Svjetski fond za očuvanje prirode (WWF), čiji Program za Sredozemlje ima sjedište u Rimu, pohvalio je u srijedu inicijativu Hrvatskog ministarstva zaštite okoliša zbog uvrštavanja u ocijenu stanja okolice i analizu uzgajališta tuna. L

U priopćenju objavljenom u Rimu, Sredozemni program WWF-a poziva i ostale zemlje Sredozemlja da postupe kao Hrvatsko ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Hrvatska je poslije Španjolske druga zemlja u Sredozemlju po proizvodnji tune iz uzgajališta pa je poslije pohvale odluke stanovnika Komiže na otoku Visu o odbacivanju izgradnje novog uzgajališta, WWF sada pohvalio i hrvatsko ministarstvo.

"U osam farmi tuna u Hrvatskoj proizvedeno je 3.000 tona tune. Potrebno je usvajanje jasnog stajališta sredozemnih zemalja o uzgajalištima tuna, koje se love u otvorenom moru i tove u kavezima. Posljednjih 30 godina smanjen je broj tuna u Sredozemlju za 80 posto pa hitno moramo spasiti preostalu tunu", rekao je predsjednik Sredozemnog programa WWF-a Paolo Guglielmi, stoji u priopćenju pod naslovom "Novo izvješće ministarstva Hrvatske zauzelo stajalište protiv uzgajališta tuna".

U svibnju će se u Madridu održati međunarodno savjetovanje o tuni na kojem, uz ostale, biti Međunarodna komisija za zaštitu atlanskih tuna (ICCAT), Opća komisija ribara Sredozemlja (GFCM), WWF i drugi, te će se vjerojatno govoriti i o tuni u Jadranu.

(Hina) st rb

Pročitajte više