Za haškim optuženikom Bralom hrvatska policija traga od prošle godine

HRVATSKA policija od lani traga za bosanskim Hrvatom Miroslavom Bralom Cickom (37), bivšim pripadnikom specijalne postrojbe HVO-a "Džokeri" koji je na Haškom sudu (ICTY) optužen za kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija tijekom hrvatskobošnjačkog sukoba u Lašvanskoj dolini godine 1993., potvrdio je danas glasnogovornik MUPa Zlatko Mehun.

Haški sud je jučer, nakon gotovo devet godina, otpečatio optužnicu protiv Miroslava Brale. Istodobno je otpečaćen i nalog za njegovim uhićenjem koji je poslan i u Sarajevo i u Zagreb.

"Taj nalog za MUP ništa ne mijenja jer hrvatska policija od prošle godine traga za njim po nalogu zagrebačkog Županijskog suda koji je vodio istragu o zločinu u Ahmićima", kazao je Mehun Hini.

U haškoj optužnici podignutoj 1995. Bralu se u 21 točki tereti po individualnoj odgovornosti za kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija, počinjene tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Lašvanskoj dolini u proljeće 1993. Optužen je da je između 21. travnja i 10. svibnja 1993. sudjelovao u uhićenjima i zatvaranjima bošnjačkih civila, tjerao te civile na kopanje rovova, mučio i ubio troje zarobljenika te više puta silovao jednu zarobljenicu.

Njegovo ime spominjano je u više haških predmeta vezanih za ratne zločine u Lašvanskoj dolini, kao što su suđenja Zlatku Aleksovskom, Tihomiru Blaškiću i Anti Furundžiji, bivšem zapovjedniku "Džokera" koji je odslužio kaznu od 10 godina zatvora, na koju je osuđen i zbog toga što nije spriječio Bralu u silovanju zarobljene Bošnjakinje.

Pročitajte više