IZBORI U SAD-U

Za koga biste glasali da ste Amerikanac, Bidena ili Trumpa?

DO PREDSJEDNIČKIH izbora u SAD-u još je manje od tri mjeseca, a njihov rezultat mogao bi biti od presudne važnosti za budućnost te zemlje. 

Trenutni predsjednik Donald Trump vjerojatno je najkontroverzniji predsjednik u gotovo 250 godina dugoj povijesti SAD-a. Njegovi zapaljivi potezi i izjave polariziraju javnost od predizborne kampanje 2016. do danas - na rasnoj, vjerskoj, spolnoj, klasnoj, stranačkoj, ideološkoj i svakoj drugoj osnovi. 

Trumpova predizborna obećanja, a kasnije i odluke koje je donosio ili najavljivao iz Bijele kuće, izazivala su žestoke kritike, prosvjede i zgražanje oporbenih demokrata, znatnog dijela javnosti i većine medija, kao i oduševljenje i gotovo fanatičnu podršku njegovih republikanaca i dijela javnosti koji je glasao za njega.  

>>Prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj o Kurdima: Nema granica Trumpovoj izdaji

Neka od tih predizbornih obećanja - obnova infrastrukture, zid na granici s Meksikom, deportacija svih ilegalnih imigranata i zabrana ulaska u zemlju muslimanima do daljnjega - nije uspio ispuniti, barem ne u potpunosti. Druga su ispunjena, ali su izazvala snažne kritike i osude, poput izlaska iz Pariškog sporazuma o klimi, uvođenje carina Kini i Europi, ukidanja Obamine zdravstvene reforme koju nije ničim zamijenio ili velikog paketa poreznih olakšica, prvenstveno za bogate pojedince i korporacije.

>>Je li Trump zaista nazvao neonaciste "vrlo finim ljudima"?

Četiri godine kaosa iz Trumpove Bijele kuće

Trump je svojom populističkom politikom "Amerika prvo", biznismenskim odnosom prema vođenju države, bizarnim ispadima uživo i na Twitteru, više od 20 tisuća dokumentiranih lažnih ili dezinformirajućih izjava (prema evidenciji Washington Posta), verbalnim napadima na medije i političke protivnike, opravdavanjem ekstremno desnih prosvjednika kao "vrlo dobrih ljudi", prijetnjama nuklearnim napadom na Sjevernu Koreju ili izlaskom iz NATO-a zbog imaginarnih dugova drugih članica, izdajom kurdskih saveznika u Siriji te direktivama poput razdvajanja djece ilegalnih imigranata od roditelja izazvao rijetko viđeni kaos u Bijeloj kući te američkoj i svjetskoj politici općenito. 

>>Što je sve otkrilo Muellerovo izvješće o Trumpu?

>>Trump je oslobođen - na suđenju bez svjedoka, dokaza i pravde

Od početka mandata pratile su ga i optužbe za dosluh njegovog predizbornog stožera s Rusijom i dodvoravanje toj zemlji zbog predizborne pomoći, a zatim i za pokušaj dobivanja predizborne pomoći od Ukrajine, odnosno vršenja pritiska da se pokrene istraga protiv Bidena u toj zemlji. Zbog toga su demokrati, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, protiv njega i pokrenuli opoziv u prosincu prošle godine. Opoziv je ipak odbačen u Senatu, gdje republikanci imaju većinu. Također, izvještaj specijalnog tužitelja Roberta Muellera nakon dvogodišnje istrage nije pronašao dovoljno dokaza za postojanje zavjere o utjecaju na izbore između Trumpovog stožera i ruske države. 

>>Američka ekonomija razvaljuje, je li to Trumpova zasluga?

Ekonomski uzlet zaustavila pandemija

Unatoč tome, mogao se pohvaliti vojnom pobjedom protiv Islamske države, novim trgovinskim sporazumom s Kanadom i Meksikom te prvom fazom trgovinskog sporazuma s Kinom, susretom sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, ali prije svega odličnim ekonomskim pokazateljima - rastom BDP-a i burzovnih indeksa te padom nezaposlenosti - do početka pandemije koronavirusa. 

>>Recept za katastrofu: Koronavirus se širi SAD-om, a Trump negira opasnost

Prvenstveno zbog nedostatka pripreme zdravstvenog sustava, početnog umanjivanja opasnosti i zakašnjelog uvođenja karantene SAD je postao prva zemlja na svijetu po broju zaraženih (više od 5 milijuna) i smrti (više od 160 tisuća) od covida-19. U isto vrijeme djelomično zatvaranje ekonomije zbog koronavirusa dovelo je do rasta stope nezaposlenosti s 3,5% na 11% u lipnju i predviđenog pada BDP-a od gotovo 38% do kraja godine. Stoga Trump u izbore ulazi bez svog glavnog aduta, dok pokušava uvjeriti javnost da ljudska i ekonomska katastrofa koju je koronavirus izazvao nije njegova krivnja.

Umjereni Biden pobijedio socijalista Sandersa i vodi pred Trumpom u anketama

Uza sve navedeno, nije posebno iznenađujuće što Joe Biden, potpredsjednik za vrijeme predsjednika Baracka Obame (2009.-2016.) i dugogodišnji senator (1973.-2009.) ima ozbiljno vodstvo u većini predizbornih anketa - veće nego što je Hillary Clinton imala 2016. 

Bidenu je u predizborima Demokratske stranke glavni suparnik bio senator i deklarirani demokratski socijalist Bernie Sanders. Dok je Sanders predstavljao lijevo, progresivno krilo stranke koje zagovara snažne državne intervencije u ekonomiju, Bidena je od početka pratila reputacija predstavnika establišmenta i centrističkog krila stranke, što su mu mnogi zamjerali. Ipak, iz kampanje je jasno da je i on kao politički kandidat skrenuo ulijevo do određene mjere, u skladu s općom atmosferom u stranci, dok se u isto vrijeme usprotivio radikalnim inicijativama poput ukidanja sredstava policiji, što traže neki od aktivista iz antirasističkog pokreta Black Lives Matter. 

>>Trump se na skupu rugao demokratima, Bidena nazvao mentalno potkapacitiranim

Spekulacije o senilnosti i optužbe za neprimjereno diranje

Značajan uteg Bidenu predstavlja i njegova dob - 77 godina, iako i Trump ima 74 godine - kao i spekulacije o njegovom mentalnom stanju, odnosno senilnosti, potaknute njegovim brojnim gafovima u javnim nastupima, što Trump i njegovi republikanci zdušno koriste kao političko oružje. Tu su i njegovi ljutiti verbalni okršaji s novinarima i glasačima, ali i optužbe nekoliko žena za neprimjereno blizak fizički kontakt, zbog čega se Biden i ispričao, ali i optužba njegove bivše pomoćnice u Senatu Tare Reade za seksualni napad, odnosno silovanje devedesetih.

>>Biden konačno odgovorio na optužbe za silovanje: To se nikad nije dogodilo

Biden je tu optužbu nakon dugog razdoblja šutnje u svibnju odlučno negirao, a optužba nije rezultirala nikakvom istragom ili optužnicom. Podsjetimo, i Trumpa prate optužbe više od dvadeset žena za seksualno napastovanje ili silovanje, što je on također negirao.

>>Ukrajina će ispuniti želju Trumpu, obnavlja istragu protiv Bidenove tvrtke

Trump i njegovi saveznici optuživali su Bidena za navodnu korupciju u Ukrajini dok je bio potpredsjednik, odnosno za vršenje pritiska na ukrajinsku vladu da smijeni državnog odvjetnika - prema njihovom objašnjenju, zato što je isti vodio istragu protiv tvrtke u čijem upravnom odboru je sjedio Bidenov sin Hunter. Međutim, istraga se, prema tvrdnjama ukrajinskih i američkih dužnosnika, odnosila na razdoblje do 2012. (Hunter Biden je došao u tvrtku 2014.) i bila je zamrznuta i prije smjene ovog državnog odvjetnika, a smjenu nije tražio samo Biden uime Washingtona, već i Europska unija i MMF i ukrajinski antikorupcijski aktivisti - i to zato što je ovaj državinski odvjetnik zatvarao oči pred korupcijom, a ne zato što se borio protiv nje.

>>Teška zadaća za Joea Bidena: Utrka u sjeni pandemije

Bidena je pak u travnju podržao i Obama, poručujući da "Joe ima karakter i iskustvo da nas vodi kroz jedno od naših najmračnijih doba i izliječi nas tijekom dugog oporavka". No u svakom slučaju, čini se da će ovi izbori biti više referendum o "najopasnijem predsjedniku u američkoj povijesti", kako je Bernie Sanders nazvao Trumpa, nego klasični izbori između demokrata i republikanca.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više