Za ratne zločine osuđena trojica pripadnika OVK

SUD MISIJE EU na Kosovu (Eulex) je danas osudio trojicu pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za ratne zločine. Prema presudi, trojica pripadnika OVK se osuđuju na zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina počinjenih u periodu od kolovoza 1998. do lipnja 1999. godine. Osuđeni su krivi za "nehumano ponašanje i mučenje civilnih zatvorenika", stoji u presudi.

Sudski senat kojega su sačinjavali jedan kosovski sudac i dvojica sudaca misije Eulexa je nekadašnjega zapovjednika OVK Rustema Mustafu osudio na četiri godine zatvora, a dvojicu njegovih suradnika Latifa Gashija i Nazifa Mehmetija na šesti i tri godine zatvora, prenosi AFP.

"Nehumano ponašanje s uporabom metoda zastrašivanja i terora koje su koristili prema civilnim zatvorenicima je izazvala tešku patnju i predstavljala je kršenje integriteta i zdravlja tih zatvorenika.", objasnio je presudu talijanski sudac Francesco Florit.

Tijekom čitanja presude u sudnici su bile pooštrene mjere sigurnosti jer je suđenje izazvalo veliki interes u javnosti i medijima.

Pročitajte više