"Za rekordnu nelikvidnost kriva je Vlada, ista pravila trebaju vrijediti i za Agrokor i za male tvrtke"

"VOLIO bih da ista pravila vrijede za Ivicu Todorića i za bilo koju malu tvrtku. Nisam fokusiran na Agrokor, samo želim reći da ćemo nelikvidnost iskorijeniti tek kad uvedemo ista pravila za sve", komentirao je za Index SDP-ov Gordan Maras nakon najnovijeg izvješća Fine, prema kojemu je nelikvidnost u zemlji porasla 32,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Maras je, podsjetimo, jedini hrvatski političar koji se prije nekoliko mjeseci usudio spomenuti Agrokor kao neurednog platišu koji generira dobar dio domaće nelikvidnost, a nedugo potom kratkim odgovorom se oglasio Ivica Todorić - "Ne kasnimo ni dana." "Ne bih volio da se opet vraćamo na tu priču. Za nelikvidnost je daleko najodgovornija država. Ona duguje mnogo, a trebala bi biti primjer tvrtkama i plaćati dvostruko ranije nego je zakonski rok. Dakle, do 30 dana", rekao nam je Maras.

Kako smanjiti nelikvidnost htjeli smo pitati i najistaknutijeg HDZ-ovog ekonomista Gorana Marića, no bivši nogometni sudac se opravdao "neodgodivim sastankom i uputio nas na nekoga iz Ministarstva financija".

"Produžavamo agoniju"

Branko Grčić (SDP), koji se spominje kao potencijalni ministar gospodarstva ako na izborima pobijedi Kukuriku koalicija, kaže da je odgoda primjene novog Zakona o ovrhama do početka iduće godine potpuni promašaj i da će se spirala nelikvidnosti dodatno produbiti. "Jasno mi je da treba vremena i ljudi da Zakon krene u primjenu, ali ako nastavimo ovim ritmom nelikvidnost će  dotad porasti na 40 milijardi kuna.  Zašto čekamo godinu dana kad smo ovrhoizvršitelje mogli uvesti odmah? Samo produžavamo agoniju. Sudovi su spori, sporovi se vode po pet godina, država ne plaća svojim dobavljačima, netko to mora presjeći, kaže za Index Grčić.

Dodaje da bi trebalo dobro pročešljati knjigovodstvene knjige, utvrditi tko kome koliko duguje i krenuti u čišćenje tih dugova. Ova se "spasonosna" formula za otapanje nelikvidnosti, naučio nas je i to Grčić, zove multilateralna kompenzacija. 

SDP-ova opozicija, ukratko, tvrdi sve ono što se može čuti i od Kosoričinog tima - da plaćanje treba biti u zakonskom roku i da se treba ugledati u zemlje Unije. Dodajte malo kritike sporosti Zakona o ovrhama i eto nove ekonomske strategije. Prilično tanko za 35,8 milijardi kuna koje u ovom trenutku netko nekome u Hrvatskoj duguje izvan zakonskog roka.

Pročitajte više