Zadar: potpisan ugovor o izgradnji pročišćivača otpadnih voda

Glavni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić i gradonačelnica Zadra Ana Lovrin potpisali su danas ugovor za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i podmorskog ispusta "Centar" u Zadru.

Riječ je o ugovoru koji je sastavni dio projekta Jadran kojim se na našoj obali čuva i štiti okoliš od onečišćenja komunalnim otpadnim vodama, a posebice se čuva i štiti kakvoća mora u priobalnom području.

Po Androšićevim riječima, projekt Jadran jedan je od najznačajnijih Vladinih projekata, u prvoj fazi vrijedan 80 milijuna eura, a ostvaruje se povoljnim zajmom Svjetske banke.

Projekt se sastoji od četiri dijela - zaštite okoliša i mora na Grobniku, u Opatiji, Zadru i Biogradu na moru. Radovi na nekim projektima su već počeli, a danas je potpisan podugovor između Hrvatskih voda i Zadra, rekao je Androšić.

Ana Lovrin je istaknula da se ugovorom omogućuje početak izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i podmorskog ispusta "Centar" čija je vrijednost 109 milijuna kuna. Obveza grada je 59 milijuna kuna, a završetak je planiran do 2008. godine.

Zadar će nakon toga biti prvi grad na Jadranu koji će imati kvalitetno riješen sustav odvodnje, ustvrdila je Lovrin.

Izgradnjom podmorskog ispusta "Centar" napustit ćemo ispust ispred zadarskih Kolovara, pa će ta plaža moći dobiti Plavu zastavu, rekla je zadarska gradonačelnica.

(Hina) xima ymd

Pročitajte više