Zadar spreman za doček pape

Zadar je spreman za sutrašnji doček Svetoga Oca i svečanu molitvu "Slavlje šestog časa" u kojoj će sudjelovati i papa Ivan Pavao II.

Zadarska nadbiskupija po župama je podijelila svih 110 tisuća ulaznica za hodočasnike, uz koje će, kako se očekuje, oko svečane pozornice biti još oko 7500 članova svih crkvenih pokreta što djeluju u zadarskoj nadbiskupiji.

Pozvano je oko 450 gostiju, a 88 će ih biti u VIP-loži.

Svečana pozornica, izrađena po projektu poznatoga hrvatskog i zadarskog arhitekta Nike Bašića, jutros se ukrašava zelenim vijencima dalmatinskog bilja i cvijeća u tradiciji zadarskog podneblja.

Pozornica na oko 500 četvornih metara izgledom je nalik lađi, gajeti s jarbolom u sredini i jedrom koje će natkriliti Svetoga Oca. Nalazi se između zgrade Arheološkog muzeja i crkve sv. Donata, na Forumu kod Nadbiskupske palače.

Predprogram svečanosti, ispunjen molitvama i pjesmom, počinje u 6 sati u jutro. Nastupit će Gradska glazba, tamburaški orkestar iz Nina, žene klapa "Anima maris", mladi iz brojnih zadarskih župa, predstavnice crkvenih pokreta, udruga i redova, te obitelj Miletić iz Zadra sa sedmero djece.

U središnjem programu pod nazivom "Slavlje šestog časa" Sveti će Otac predmoliti liturgijsku molitvu "Slavlje šestog časa".

Uz himnu "Zdravo, Zvijezdo mora" na glagoljaškom ugljanskom napjevu na pozornicu će doći procesija u kojoj će biti šest djevojaka u tradicijskim nošnjama zadarskih krajeva: Paga, Oliba, Velikog Iža, Pridrage, Polače i Arbanasa. U procesiji će biti benkovačka obitelj Petra Mikulaća sa sedmero djece, bračni par Ines i Milan Begonja iz Privlake, baka Peka Zelić iz Popovića pokraj Benkovca, predstavnik djece s teškoćama u razvoju Luka Jadrijev, predstavnik Hrvatske vojske bojnik Ivica Matešić te predstavnici crkvenih pokreta.

Želja je Organizacijskog odbora dočekati Svetog Oca pjesmom i poklicima u duhu bogate crkvene hrvatske tradicije i zadarske baštine, kao što je Zadar dočekao i papu Aleksandra III. 1177. laudama na hrvatskom jeziku.

Za liturgijske molitve "Slavlje šestog časa", a prije apostolskog blagoslova Svetoga Oca, predstavnici zadarske nadbiskupije, Zadarske županije i grada Zadra uručit će Papi prigodne darove.

Nadbiskupija daruje "Čikin časoslov" i ček sa svotom prikupljenom u Korizmenoj akciji zadarske nadbiskupije za kupnju aparata za punkciju mozga namijenjena Neurološkom odjelu Opće bolnice u Zadru. Grad Zadar darovat će umjetničku sliku "Zadar, a Zadarska županija repliku Paške čipke.

Zadar je već okićen papinskim, hrvatskim i gradskim zastavama. Večeras počinje temeljito čišćenje gradskih ulica, te zabrana prometovanja vozilima na poluototku. Sve brodice iz uvale Jazine premještene su na druge vezove. U Zadarskom kanalu sutra se očekuje više tisuća brodica.

Pročitajte više