Zagreb: 24. i 25. travnja prvi trening u vezi presađivanja organa

MINISTARSTVO zdravstva priopćilo je danas da u suradnji s međunarodnom organizacijom Donor Action Foundation organizira 24. i 25. travnja u Zagrebu prvi Donor Action trening u Hrvatskoj..

Donor Action Foundation nositelj je međunarodnog programa naobrazbe i pomoći državama s ciljem povećanja broja presađivanja organa s mrtvih darivatelja.

Dvodnevni trening namijenjen je prvenstveno zdravstvenim i ostalim djelatnicima uključenima u program transplantacije, radi stvaranja nacionalnog akcijskog plana, odnosno mreže menadžera za provedbu Donor Action programa na nacionalnoj razini.

U Hrvatskoj danas na presađivanje nekog organa ili tkiva čeka gotovo 1.500 bolesnika, upozorava se u priopćenju.

Iako je lani ostvareno znatno povećanje broja transplantiranih organa s umrlih osoba u odnosu na prijašnje godine, broj potencijalnih darivatelja i transplantiranih organa još ne prati potrebe pacijenata i zaostaje za prosjekom razvijenih zemalja.

Neprovođenje postupka za utvrđivanje smrti mozga (koji su i stručno i zakonski nedvosmisleno određeni), kada za to postoji opravdana sumnja, etički je i stručno neopravdano.

Time se liječi osoba koja je već mrtva, a istovremeno se gubi mogućnost darivanja organa za presađivanje, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više