Zagreb: 8330 zahtjeva za upis djece u predškolske programe

ZA UPIS djece u redovite programe predškolskoga odgoja i naobrazbe za pedagošku godinu 2005./2006. na području Grada Zagreba u propisanome je roku do kraja svibnja primljeno 8330 zahtjeva od čega 5106 za jaslice te 3224 za vrtić, izvijestio je Gradski ured za obrazovanje i šport.

Riječ je o prvim nekonačnim rezultatima upisa jer do danas upravna vijeća vrtića trebaju rješavati eventualne prigovore roditelja, a do 15. srpnja roditelji primljene djece trebaju s dječjim vrtićima sklopiti ugovore o ostvarivanju programa predškolskoga odgoja koji počinje 1. rujna.

Zahtjevi za jaslice uključivali su i djecu u dobi od šest do 12 mjeseci, a uvjete za upis djece te dobi imaju samo dva zagrebačka vrtića - Medveščak i Duga.

Zahtjevi za upis u 55 gradskih dječjih vrtića primani su tijekom svibnja, a popisi primljene djece objavljivani su na oglasnim pločama dječjih vrtića do 15. lipnja ove godine.

Zagrebački dječji vrtići mogu primiti 6627 djece, jer će iz najstarijih odgojnih skupina ove jeseni u školu krenuti 5770 djece, u dijelu dječjih vrtića postojeće vrtićne skupine nisu bile popunjene do gornjega normativa, a povećani su i smještajni kapaciteti nadogradnjom i adaptacijom više gradskih vrtića.

Prema propisanim kriterijima, prioritet pri upisu imala su djeca s prebivalištem na području Zagreba i to djeca žrtava i invalida Domovinskoga rata, djeca samohranih zaposlenih roditelja i roditelja koji oboje rade te djeca iz obitelji težega socijalnog statusa.

Na listama čekanja sada je 1703 djece, a kako se navodi u priopćenju, broj djece na listama čekanja smanjit će se do 15. srpnja jer su neki roditelji podnosili zahtjeve za upis u više dječjih vrtića, a dio roditelja koristit će i porodni dopust dok njihova djeca ne navrše prvu, odnosno treću godinu života.

Najviše djece na listama čekanja imaju vrtići na području Dubrave, Novoga Zagreba, Sesveta, Malešnice i Španskoga te Trešnjevke.

Za sva područja na kojima je veliki broj djece na listama čekanja i s kojih su djeca u organiziranom prijevozu traže se privremena rješenja za veći obuhvat djece iznajmljivanjem i uređenjem novih prostora za boravak djece, stoji u priopćenju Gradskoga ureda za obrazovanje i šport.

Pročitajte više