Zagreb: Iz lanjskog gradskog proračuna ostalo 94 milijuna kuna

PO OBRAČUNU zagrebačkog proračuna iz prošle godine ostalo je 94 milijuna kuna koje će se rasporediti za kupnju zgrade "Feripmorta" (37 milijuna kuna) i za nabavku udžbenika (17 od ukupno 22 milijuna) koje će u idućoj školskoj godini Grad Zagreb besplatno osigurati za 65.000 zagrebačkih osnovnoškolaca.

Ostatak novca poslužit će za krpanje proračunskih stavki koje se nisu ostvarile po planu.

Godišnji prihodi lani su bili 4,3 milijarde kuna (1,5 posto veći od planiranih), a rashodi 4,2 milijardi kuna (0,7 posto manji), izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Slavko Kojić na sjednici zagrebačkog Gradskog poglavarsta, dodajući da kod rashoda nigdje nije probijen planirani limit.

Zamjenik zagrebačke gradonačelnice Stipe Tojčić je ocijenio da je u prošloj godini zabilježen trend gospodarskog oporavka, smanjenje stope nazaposlenosti i povećanje industrijskog rasta.

Po prvi puta je predstavljeno "Izvješće o stanju zaduženosti po preuzetim kreditima i danim jamstvima" po kojem je Zagreb s 31. prosincem 2002. zadužen ukupno 117 milijuna eura ili 870 milijuna kuna što će trebati vratiti do 2007. Tu nije ukalkulirano zaduženje ZET-a od 111,9 milijuna eura.

Zbog dobrog kreditnog rejtinga Grada, "Zargebačka banka" je smanjila kamate na kredite. U prošloj je godini Grad otplatio ukupno 325 milijuna kuna glavnice i kamata te digao kredit od 250 milijuna kuna kod "Zagrebačke banke" za investicijske projekte. Grad je izdao i tri jamstva "Zagrebačkoj banci" za kredit trgovačkim društvima "Sljeme Medvednica" i "Zagrebačke ceste" i HBOR-u za spomenuti kredit ZET-u od 111,9 milijuna eura.

Iz tekuće pričuve je utrošeno gotovo sve tj. 19,9 milijuna kuna.

Grad Zagreb će s 20 milijuna kuna sufinancirati popravak i modernizaciju pet elektromotrnih prigradskih vlakova HŽ-a.

Iz tekuće pričuve bit će izdvojeno 500.000 kuna za nabavku sanitetskog vozila za doček Svetog oca Ivana Pavla II.

Na novinarsku ocjenu da je vozilo preskupo i da bi se za taj novac moglo kupiti pet, pročelnik Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar je rekao da je to "bolnica na kotačima" koja će ostati u vlasništvu Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Zagreba.

Na upit zašto se iz pričuve izdvaja 170.000 kuna Mošćeničkoj dragi rečeno je da se daje za uređenje centra općine i plaže budući da je tamo ljetna gradska rezidencija Zagreba.

Pročitajte više