Zagreb: Mimica predstavio interaktivni plan provedbe SSP-a

HRVATSKI ministar za europske integracije Neven Mimica predstavio je u srijedu u Zagrebu interaktivni plan provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU (SSP), koji bi trebao pojednostavniti komunikaciju tijela državne uprave zadužena za provedbu SSPa, te učiniti taj proces transparentnijim cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

"Provedba SSP-a je najvažniji posao koji Hrvatska treba odraditi u ovom trenutku kako bi prešla u sljedeću fazu dobijanja statusa kandidata (za članstvo u EU)", kazao je Mimica na konferenciji za tisak održanoj povodom predstavljanja interaktivnog plana, te publikacije "Državne potpore i europske integracije: iskustva za Hrvatsku".

"Imamo plan provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od samoga početka provedbe. Taj plan se dobro, čak i odlično ispunjava i izvršava", rekao je Mimica, dodajući da je interaktivni plan izrađen kako bi se "proces izvršavanja plana učinio transparentnijim".

Željeli smo aktivno i interaktivno izvještavati javnost o načinu na koji tijela državne uprave izvršavaju svoje obveze iz SSP-a, kazao je Mimica. Isto tako, onima koji sudjeluju u provedbi željeli smo omogućiti odgovarajuću bazu podataka, dodao je Mimica.

Sastavni dijelovi interaktivnog plana su multimedijalni CD-ROM i web aplikacije baze podataka ministarstva za europske integracije, koji su interaktivno povezani uz mogućnost neovisnog korištenja svakog od njih.

Korisnici mogu jednostavnom upotrebom doći do najsvježijih podataka o statusu provedbe pojedine mjere, kao i do ostalih relevantnih informacija o mjerama iz plana provedbe SSP-a.

CD-ROM i baza podataka dostupni su na hrvatskom i engleskom jeziku.

Publikacija "Državne potpore i europske integracije: iskustva za Hrvatsku" objavljena je u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert, a u njoj su predstavljena iskustva zemalja kandidata za EU, te članica EU na području državnih potpora.

"U knjizi se govori o tome što je Hrvatska dosad napravila na području prilagodbe državnih potpora, te što tek treba napraviti", rekao je Mimica.

Mimica je ocijenio da je posebno važno imati dobre analize državnih potpora jer, "kad se gledaju sve ekonomske obveze iz SSP-a, državne potpore imaju najveći utjecaj na gospodarstvo".

"Prilagođavanje sustava hrvatskih državnih potpora sustavu koji vrijedi u EU imat će najizravniji, da ne kažem najteži učinak na hrvatsko gospodarstvo", rekao je Mimica.

Pročitajte više